Hírek

A világban megtermelt élelmiszer elegendő lehetne mindannyiunk számára, mégis egyre többen élnek nélkülözésben.

2021.01.06

Holland kutatók kimutatták, hogy akár kétszer annyi is lehet a kidobott ételek mennyisége, mint amit eddig gondoltunk. A  földeken maradt zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, valamint a feldolgozás során kárba veszett élelmiszermennyiség sokkal nagyobb lehet, mint amivel számolunk.
A legnagyobb pazarlók azonban mégis a háztartások. Sokan tagadják, nem veszik észre az otthon keletkező élelmiszer hulladékot, állítják, hogy soha nem pazarolnak, csak „Ők”, azaz a nem tudatosan vásárlók és fogyasztók a hibásak. Az igazság ezzel szemben az, hogy mindnyájan pazarlók vagyunk és egytől egyig mindenki sokat tehet azért, hogy olyan élelmiszer, amely még más élőlény számára fogyasztható, soha ne vesszen kárba.

Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer kerül kidobásra. Egy négy fős háztartásban a megvásárolt ételek-italok mennyisége elegendő lenne plusz egy fő részére, azonban sajnos ez a felesleg a kukákban landol. Mindeközben évről évre egyre több ember, felnőtt és gyermek él nélkülözésben. Egy gyermek megfelelő testi és lelki fejlődéséhez elengedhetetlen a minőségi, rendszeres táplálék, de sajnálatos módon az éhező gyermekek száma is radikálisan nő. Nemrég beszélgettünk egy vidéki karitatív tanoda vezetőjével, aki hátrányos helyzetű, rászoruló gyermekek oktatásában segít. Elmondása szerint a nélkülözésben élő gyerekek esetében sokszor előfordul, hogy az alultápláltság miatt kevésbé tudnak koncentrálni, így máris kisebb eséllyel indulnak teljesítményüket illetően. Együttműködésünk óta a tanoda kisdiákjai napi szinten  kapnak zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket és pékárut, tanulmányi eredményeik, hangulatuk is javult.

Az élelmezéssel foglalkozó segélyszervezetek gyakran ételt vásárolnak és főznek a nélkülözők számára, az alapanyagokat sokszor piaci áron kell beszerezniük, ami megterheli a költségvetést. Mi, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, gyártóktól és áruházaktól ingyen vesszük át a közeli lejáratú, esztétikai, vagy ízhibás élelmiszerfelesleget. Évente több mint 10 000 tonna értékes, tápláló és minőségi élelmiszer útját biztosítjuk a rászorulókhoz partner segélyszervezeteinken keresztül. Ezek egyelőre csomagolt, feldolgozatlan élelmiszerek, de remélhetőleg a közeljövőben már készétel mentésre is lehetőség nyílik. Évente több mint 300 000 nélkülözésben élő embert látunk el és azon vagyunk, hogy ezt a kört évről évre bővítsük. Ellátottjaink között vannak idősek, gyermekek, nagycsaládosok, fogyatékkal élők, hajléktalanok, pszichiátriai betegségben szenvedők. Sokak számára egy ételosztás egy éhezés nélküli napot jelent. Az élelmiszer felajánló hálózatunknak is egyre több tagja van. Indulásunkkor 6 gyártótól és áruháztól mentettünk, mára a felajánló cégek száma több mint 100.

A világban megtermelt élelmiszer mennyisége elegendő lehetne minden ember számára. Tegyünk érte, hogy semmi ne kerüljön a kukákba, aminek más még örülne!

Szerző: Rajna Ági, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület önkéntese szemüvegén keresztül



ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!