Hírek

Pályázat: Menekülteket ellátó szervezeteknek segít az Élelmiszerbank

2022.03.21

Élelmiszersegélyek nyújtása az Ukrajnából menekülőket ellátó szervezetek számára

 

Pályázati kiírás

 

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület hazánk egyik legnagyobb hatású jótékonysági szervezete. Immár tizenhetedik éve kutatjuk fel és gyűjtjük össze gyártóktól és kereskedelmi láncoktól a feleslegessé vált, de még fogyasztható készleteiket. A jellemzően lejáratközeli vagy csomagolási hibás termékekkel rászoruló embereknek, családoknak nyújtunk segítséget, évente közel 250 ezer ember részesül az adományainkból. Évente 8 millió kiló élelmiszert mentünk, amit minden esetben karitatív partnerszervezetek közreműködésével osztunk szét a rászorulók között. A jelen pályázati kiírás célja, hogy az Ukrajnából Magyarországra érkező menekültek ellátásában résztvevő karitatív szervezetek munkáját élelmiszeradományokkal segítsük.

Az adományok köre:

A támogatás az Élelmiszerbank mindenkori, aktuálisan rendelkezésre álló készleteiből történik. Mivel az Élelmiszerbank készletei elsősorban vállalatoktól kapott, előre általában nem tervezhető módon beérkező élelmiszeradományokból származnak, a pályázás időpontjában még nem tudjuk megmondani, hogy pontosan mennyi és milyen típusú élelmiszerrel tudunk majd segíteni.

  • Az Élelmiszerbank sokszor kap nagy mennyiségben: zöldségkonzervet (elsősorban zöldborsó, kukorica), édességet, csokoládét, üdítőket, fűszereket. Elsősorban ilyen termékek átadására lehet számítani.
  • Az Élelmiszerbank rendszeresen kap kisebb mennyiségben: tejterméket, húskészítményeket, készételeket, bébiételt. Ilyenekre ritkábban lehet számítani.
  • Az Élelmiszerbank ritkán, de kap tisztasági szereket: személyi higiéniai termékek (fogkrém, fogkefe, sampon), tisztasági betét, tampon, pelenka.
  • Az Élelmiszerbanknak felajánlott élelmiszerek gyakran közeli lejáratú és/vagy hűtést igénylő termékek. Ezért a tapasztalat azt mutatja, hogy olyan szervezeteknek tudunk gyakrabban élelmiszert adni, akik 1-2 napon belül tudnak döntést hozni az átvételről, 1-2 napon belül tudnak fuvart szervezni és a kiosztást megszervezni.
  • Az élelmiszercsomagok általában 3-5 kg élelmiszert tartalmaznak.

 

Pályázati feltételek:

  • Pályázhat minden Magyarországon bejegyzett jogi személyiséggel rendelkező non-profit szervezet (civil, állami/önkormányzati fenntartású vagy egyházi),
  • Kizárólag olyan szervezetek pályázhatnak, akik legalább 30 fő menekült folyamatos lakhatását biztosítják (lehet tranzit jelleggel is), de az elbírálás során előnyt élveznek azok, akiknek legalább 50 ellátottjuk van.

 

A pályázó vállalja, hogy pozitív elbírálás esetén:

  • Az élelmiszer-adományt kizárólag nélkülözőknek, ezen belül is elsősorban Ukrajnából érkezett menekülteknek adja át;
  • A felajánlott élelmiszereket egy előre egyeztetett időpontban elszállítja az Élelmiszerbank raktárából (1172 Budapest, Lokátor u. 3.);
  • A felajánlott élelmiszer-adományokat saját költségén szállítja el a szétosztás helyére, amely kizárólag magyarországi település lehet;
  • Az élelmiszer-adományokat saját maga osztja szét az arra rászorulóknak, más szervezeteknek az adományokat nem adja tovább;
  • Az átadott élelmiszerekből nem lehet raktárkészletet képezni, azt minden esetben ki kell osztani, szóval annyi élelmiszerre pályázzanak, amit van kapacitás osztani, felhasználni;
  • Az adományokat szétosztja, sem politikai, sem vallási befolyásolásra nem használja;
  • A szétosztásra átvett élelmiszerekkel kapcsolatosan teljes körű anyagi felelősséget vállal;
  • A szétosztás során betartja az adminisztratív előírásokat, amiket a sikeres pályázatot benyújtóknak közvetlenül küldünk el.
  • Az élelmiszerek adományozásáról, kiosztásáról készített kommunikációs anyagokban, közösségi média postokban a Magyar Élelmiszerbank Egyesületet is megemlíti, mint az adományok forrását.

 

Pályázat beadása, határidők:

A pályázat kizárólag online nyújtható be, itt: https://forms.gle/j3c2amj9nNyrgrDK9

 

A pályázat benyújtása és elbírálása folyamatos. A támogatásra kiválasztott pályázókat e-mailben értesítjük, hogy milyen termékek elérhetők.

 

A pályázattal kapcsolatos felvilágosítás telefonon kérhető munkanapokon 9-15h között kizárólag a 06-30-539-2273-as telefonszámon, Szecsődi Veronikánál. Amennyiben a telefonszám nem elérhető, kérjük, hogy próbálkozzanak később, más kollégáinkat ne zavarják a pályázattal kapcsolatos kérdéseikkel! Kérjük, hogy mielőtt kérdeznek, alaposan olvassák el a pályázati kiírást!




ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!