Hírek

Negyvenezer adag törődés

2024.11.28

2024. november végén elérte a negyvenezredik adagot a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Semsei Gastronomy cégcsoporthoz tartozó Budapest Party Service közös melegétel-mentési programja. Az elmúlt egy évben rendezvényekről megmaradt fogásokat juttattunk el hajléktalanszállókra, civil szervezetekhez, valamint egyházi és önkormányzati intézményekhez – mindezt a fenntarthatóság jegyében. A program keretében szigorú élelmiszerbiztonsági szabályokat követve, sokkolóhűtők és hűtőkocsik segítségével szállítjuk az ételeket, így garantálva azok minőségét.

Az Élelmiszerbank és a Budapest Party Service együttműködése példaértékű, amely egyszerre küzd az éhezés és a pazarlás ellen, miközben hozzájárul egy fenntarthatóbb jövőhöz. A közös program eredményeként eddig már 40 000 adag melegétel jutott el a rászorulókhoz, közös célunk, hogy ezt a számot tovább növeljük. Semsei Rudolf tulajdonos a hazai melegétel-mentés rendszerének bevezetésében vállalt úttörő szerepvállalásának elismeréséképpen 2024 májusában a Magyar Élelmiszerbank Egyesület első, hivatalos nagykövete lett.

A Budapest Party Service, amely esküvők és céges rendezvények catering-szolgáltatásával foglalkozik, több mint 5 évvel ezelőtt kezdte meg az Élelmiszerbank Egyesülettel együttműködve a melegétel-mentés gyakorlatának kidolgozását, 2023 tavaszán elsőként indította el az országban az életmentést rendezvényein. Az Európai Unióban már jól működő gyakorlatot Magyarországon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) bevonásával alakítottuk a hazai szabályozásokhoz. A maradék ételek tárolására és szállítására szigorú előírások vonatkoznak: az ételeket hűtőkocsik és sokkolóhűtők segítségével juttatjuk el a rászorulókhoz.

 

Biztonságos élelmiszermentés a Nébih iránymutatásával

Az ételmentés során a legfontosabb az élelmiszerbiztonsági előírások szigorú betartása. Az Élelmiszerbank a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) bevonásával dolgozta ki a melegételek biztonságos mentésének módszertanát. Ez a gyakorlat garantálja, hogy az ételek minősége és biztonsága megmaradjon, miközben azok eljutnak a rászorulókhoz.

Fontos kiemelni, hogy az ételmentést sokan tévesen úgy képzelik el, mintha az éttermekben megmaradt, vendégek által megérintett vagy fogyasztott ételeket gyűjtenénk össze. Ez azonban nem így van. Csak olyan ételeket mentünk meg, amelyek nem kerültek ki a tálalópultra vagy nem érintkeztek a vendégekkel. Az ételek mentésének szigorú feltételrendszere biztosítja a teljes folyamat élelmiszerbiztonságát.
 


„Az ételmentés kritikus pontja a hőmérséklet és a szállítási idő megfelelő kezelése.” – emelte ki Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke. „A megmentett ételek minőségét és frissességét ugyanúgy garantáljuk, mintha frissen készült volna az adott fogás. A Budapest Party Service példamutató partner ebben az együttműködésben: részletes listát kapunk a rendezvényeikről, hogy időben érkezhessünk a megmaradt ételekért.”

 

Fenntarthatóság és társadalmi felelősségvállalás

„Cégvezetőként és négyszeres családapaként is fontos számomra, hogy ne pazaroljunk el semmit, különösen nem ételt. Ez az együttműködés lehetőséget ad arra, hogy fenntartható módon gazdálkodjunk és segítsük a rászorulókat. Bízunk benne, hogy a jövőben minél több cég és hozzánk hasonló szolgáltató csatlakozik a kezdeményezéshez.” – hangsúlyozta Semsei Rudolf, a Semsei Gastronomy ügyvezetője.
 


Az együttműködés új elemeként az Élelmiszerbank bevezette az Ételmentő Oklevelet, amelyet azok a partnerek kapnak meg, akik rendszeresen hozzájárulnak az ételmentési folyamatokhoz. Az oklevél nemcsak az adományozott étel mennyiségét, hanem a környezetre gyakorolt pozitív hatást – például a karbonlábnyom csökkentését – is igazolja.

A 40 000. adagot a Hajléktalanokért Közalapítvány vette át. Az Élelmiszerbank és a Budapest Party Service együttműködése segít abban, hogy az általuk támogatott rászorulók minőségi ételekhez jussanak.

 



ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére