Hírek

30 ezer adag melegétel a Budapest Party Service rendezvényeiről

2024.05.24

Harmincezer adag, rendezvényeken megmaradt meleg étel. Elképzelni sem könnyű azt a hatalmas mennyiséget, amit a Budapest Party Service rendezvényeiről mentettünk meg és juttathattunk el az elmúlt egy évben a rászorulókat segítő civil szervezetekhez, egyházi-, és önkormányzati intézményekhez, hajléktalanszállókhoz. Komoly szakmai egyeztetések és beruházások zajlottak le ahhoz, hogy ezek a fogások még tányérra kerülhessenek.

Az esküvők és céges rendezvények catering-szolgáltatásával foglakozó Budapest Party Service 2023 tavaszától segíti a Magyar Élelmiszerbank Egyesületet a rendezvényeiken megmaradt meleg ételek mentésével. Az Európai Unió több más országában már évek óta működő jó gyakorlatot  – egy széleskörű hazai egyeztetés, jogszabályértelmezés és útmutató elkészítését követően – 2023-tól már Magyarországon is sikeresen alkalmazza az Élelmiszerbank. A szakemberek a Nébih bevonásával a hazai viszonyokhoz alakítva készítették el a meleg élelmiszerfelesleg biztonságos mentésének gyakorlatát a vendéglátószektorból. Az elvégzett laborvizsgálatok megerősítették, hogy a maradék megfelelően tárolva, hűtött járműben szállítva, sokkolás után továbbra is alkalmas emberi fogyasztásra.

 

"Sokkoló" eljárással az ételmentésért

Csak olyan melegételt szállíthatunk el, amely semmilyen formában nem érintkezett a rendezvény résztvevőivel. A legkritikusabb pontja az étel mentésének a fogások hőmérséklete, amit az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelően minél hamarabb le kell csökkentenünk átvételt követően. Ehhez az Élelmiszerbank hűtőkocsikat és sokkolóhűtőket szerzett be, a főváros hajléktalanszállóiban és a belvárosban sokkolópontokat telepítettünk, hogy az ideérkező ételeket mielőbb le tudjuk hűteni.

A Budapest Party Service elsők között állt a kezdeményezésünk mellé, a gördülékeny ételmentés érdekében jól működő folyamatot dolgoztunk ki, kapunk egy listát a rendezvényeikről, ahol ügyfeleik hozzájárultak az ételmentéshez, és várhatóan számíthatunk megmaradó ételekre. Ezeken az estéken kollégáink készenlétben állnak, és ha valóban megmarad felesleg, már el is indulnak érte. Ezzel párhuzamosan a Budapest Party Service munkatársai elkezdik az étel becsomagolását az Élelmiszerbank szabványdobozaiba. Mire odaérünk, már tehetjük is őket a járművünkbe, és vihetjük a sokkolópontokhoz. A fogások másnap újra melegítve kerülnek a rászorulók asztalára.” – mondta el az ételmentésről Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke.

Az Élelmiszerbank első fenntarthatósági nagykövete

„Úgy nőttem fel, hogy a családunkban soha nem dobtunk ki ételt. Ezt a szemléletet négygyermekes családapaként a mai napig képviselem, rendkívül zavarna, ha egy finom étel a kukában végezné. Cégvezetőként is a környezetbarát-catering és a fenntarthatóság mellett köteleződtem el, azon vagyunk, hogy munkánk során is a lehető legjobban lecsökkentsük az élelmiszerhulladékot. Nyilván az sem lenne nagy tragédia, ha egy rendezvény végén nem maradna felesleg, de mi magyarok szeretjük a bőséget, így nemcsak, hogy egy eseményen nem fogyhat el az étel, hanem szinte elvárás, hogy maradjon is belőle a végén. Ezért folyamatosan kerestük azokat a partnereket, akik segítségével csatlakozhatunk egy ételmentő programhoz. Így számunkra teljesen evidens volt, hogy a meleg élelmiszerfelesleg elszállításnak szabályozását követően azonnal csatlakozunk az Élelmiszerbankhoz. Jó gazdái ezeknek az ételeknek, amit mindig a leginkább rászorulókhoz juttatnak el, gyorsan és hatékonyan. Ez egy igazi win-win szituáció, hiszen gátat szabunk az ételpazarlásnak, miközben ezeket a tartalmas és finom fogásokat eljuttatjuk a rászorulókhoz.” – mondta Semsei Rudolf, a Budapest Party Service ügyvezető igazgatója.  

A közös ételmentés a szemléletformálásra is kiváló alkalmat adott: a rendezvények házigazdái és a fogyasztó vendégek is minden esetben örömmel nyugtázzák, hogy az eseményeik pazarlásmentesség filozófiája is érvényesül. Így a Budapest Party Service rendezvényeiről 2023 tavasza óta 30 ezer adag melegételt tudtunk eljuttatni a rászorulókhoz.

Hatalmas köszönettel tartozunk az egész csapatnak. Elismerésünk jeleként a cég ügyvezető igazgatóját, Semsey Rudolfot az Élelmiszerbank első fenntarthatósági nagyköveti címmel tűntettük ki. Az erről szóló megbízó oklevelet május végén vette át a MARESZ (Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége) „Event Touch” szakmai konferenciáján Hajnal Henriett-től, az Élelmiszerbank fejlesztési igazgatójától.ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére