Hírek

Civil Díjat nyert az Élelmiszerbank, rögtön kettőt is!

2024.05.23

A hazai civil szervezetek, bár sokszor nehezített pályán mozognak, eredményeikkel nagy hatással vannak helyi közösségek, kisebb-nagyobb települések vagy egész régiók életére.  A NIOK Alapítvány idén is kiosztotta a Civil Díjakat, hogy elismerje azokat a civil szervezeteket, akik pótolhatatlan munkát végeznek jobbá téve az élet számos területét. Az elismeréssel lehetőséget szeretnének teremteni a példaértékű kezdeményezések számára, hogy minél több emberhez eljusson a hírük.

A díjakat minden évben nyilvános pályázati szakaszt követően szakmai zsűri ítéli oda több kategóriában. Az idei évben 170 pályázat érkezett be 8 szakmai kategóriában és az Élelmiszerbank kettő elismerésben is részesült.

 

A legjobb együttműködés kategóriában indultunk

Már több mint 10 éve, hogy az Élelmiszerbank és a Tesco együttműködésre lépett. Az áruházlánc dolgozói minden nap kiválogatják a polcokról a lejáratközeli és csomagolási hibás termékeiket, hogy azokat a Magyar Élelmiszerbank Egyesület országos segítő hálózata rászorulókhoz juttassa. Már több mint 90 millió (!) adagnyi, kereskedelmi értelemben feleslegessé vált, de fogyasztásra még tökéletesen alkalmas étellel tudtunk így segíteni a nélkülöző embereknek. Azt gondoltuk, hogy a partnerségünk méltó rá, hogy megmérettessük a hazai segítő szakma legeredményesebb szervezetei között, így hát januárban beneveztünk a Civil Díjra „A legjobb együttműködés” szekcióba.

A május 22-i díjkiosztó gálán a zsűri és a nagyközönség enyhén szólva áthúzta a számításainkat, de ez nem fájt kicsit sem, sőt! A kategória díját a Vigyél Haza Alapítvány érdemelte ki a hiánypótló mikrochip leolvasó hálózatukkal (ezúton is gratulálunk nekik). Nekünk pedig valami egészen különlegessel készültek a szervezők. Elmondásuk szerint, amit mi a Tescoval csinálunk és amennyi idő óta csináljuk, az annyi szempontból feszegette a kategória határait, hogy inkább létrehoztak a számunkra egy különdíjat, amivel ez elmúlt 10 évünk mindegyikét elismerhetik.

 

Kettő lett, maradhat?

Nemigen jutottunk szóhoz az oklevél átvételekor, és nem könnyítette a helyzetünket, hogy rögtönzött köszönőbeszéd után két perccel ismét színpadra szólítottak minket, mert az este mind a harminc döntős jelöltjét összefogó közönségszavazásából is a mi együttműködésünk került ki győztesen. Köszönjük szépen mindenkinek, aki segített egy vokssal.

De persze méginkább szól a hálánk a Tesco és az Élelmiszerbank munkatársainak, az önkénteseinknek és persze a többszáz szociális dolgozónak és adománykoordinátornak, akik a reggelente megmentett zöldségeket, gyümölcsöket és pékárukat néhány órán belül kiosztják a nélkülözésben élők között, minden egyes nap. Ez az elismerés nektek szól!ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére