Hírek

Adományok az ukrajnai óvóhelyekre

2022.03.26

Március 24-én a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segélyalapot hozott létre, hogy az ukrajnai háború bombázásokkal sújtott térségeiben rekedt embereknek segítsen. Az összegyűlt pénzadományokat Egyesületünk teljes egészében az Ukrán Élelmiszerbankot működtető Kijevi Jótékonysági Alapítvány számára továbbítja. Ukrajnai testvérszervezetünk önkéntesei a háború kitörése óta több mint 640 ezer kiló élelmiszert juttattak el óvóhelyekre, kórházakba, valamint idős embereket és fogyatékkal élőket gondozó intézményekbe. A segélyalapba küldött adományok a háború borzalmainak leginkább kiszolgáltatott civileket, közvetlen életveszélyben levő embereket segítik.

Milliók jutottak át a határokon. De még többen rekedtek Ukrajnában.

Az elmúlt hónapban felfoghatatlan erejű háborús pusztítás söpört végig Ukrajnán, amit számos térségben humanitárius katasztrófa kísér. A civilek összefogásának köszönhetően a menekültek befogadása és ellátása példaértékűen valósult meg hazánkban. Nem szabad ugyanakkor megfeledkeznünk arról a többmillió emberről, akik nem tudták elhagyni az országukat.

Az ENSZ becslései szerint több mint 6 millió menekült még mindig Ukrajna nyugati megyéiben várakozik, további milliók pedig útra sem tudtak kelni, mert az ellenséges erők már körbekerítették a városaikat. Ezek az emberek, köztük nők és gyerekek mind életveszélyben vannak: áram, víz és élelem nélkül szenvedik el a háború borzalmait. Éheznek azok is, akik idős koruk vagy fogyatékosságuk miatt esélyük sem volt útra kelni. Nekik csak sürgős segélyszállítmányok, élelmiszer, víz és gyógyszerek segíthetnek a túlélésben.

Ukrán Élelmiszerbank: segélycsomagok a kiépült hálózaton keresztül

 

Az Ukrán Élelmiszerbanknak évtizedes tapasztalata van a nélkülözők, bajba jutottak támogatásában. Békeidőben évente 1,2 millió rászoruló honfitársuknak biztosítanak élelmiszercsomagokat. Országos segítő hálózatuk tudása és szervezettsége a háborús helyzetben még inkább felértékelődött. A harcok kitörése óta már 640 ezer kiló élelmiszersegélyt tudtak szétosztani a lakosság körében.

Bébiétellel, vízzel, kenyérrel, konzervekkel, tejtermékekkel, húskészítményekkel, zöldséggel és gyümölccsel, tisztálkodószerekkel, valamint gyógyszerekkel és kötszerrel segítik a meggyötört civileket. Önkénteseik az ország nyugati régióitól kezdve Kijeven át egészen Odesszáig és Mikolajivig szállítanak adományokat – sokszor akár az életük kockáztatásával. Bombázás alatt álló városok kórházaiba, óvóhelyeire és szociális intézményeibe is juttatnak csomagokat. Segélyszállítmányaik a szó szoros értelmében az életben maradást biztosítják.

Sajnos azonban az Ukrán Élelmiszerbank készletei és utánpótlásai is kifogyóban vannak. A háború kezdete óta az ország legtöbb gyára és feldolgozó üzeme megsemmisült vagy bezárásra került. Így már csak külföldi támogatásokra támaszkodva tudnak újabb élelmiszersegélyeket célba juttatni. Nem kérdés, hogy a Magyar Élelmiszerbank is mellettük áll.

Európa Élelmiszerbankjai is összefogtak

Az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének tagországai együttes erővel vesz az ukrajnai humanitárius helyzet kezelésében, összehangolt akciónk az #AllTogether4Ukraine nevet kapta.

A helyzet kezelésében fontos szerep hárul az Ukrajnával szomszédos országok élelmiszerbankjaira. A lengyel partnerek a határhoz közeli raktáraikat bocsájtották az ukrán testvérszervezet rendelkezésére, rendszeresek a beszállítások Észtországból és Moldovából is, közben a Magyar Élelmiszerbank Egyesület egy segélyalap létrehozásával, pénzügyi adományokkal segíti újabb készletek beszerzését.

A segítségnek mindig van helye

A magyar emberek kivételes önzetlenséggel és segítőkészséggel fordultak a menekültek felé az elmúlt hónapban. De a háború sajnos továbbra is zajlik, sőt, terjed. Tőlünk néhány száz kilométerre emberek milliói küzdenek utolsó energiatartalékaikkal az életükért, szükségük van a segítségünkre. Az Ukrán Élelmiszerbank egy megbízható segélyező szervezet, közvetlenül ezeket az embereket látja el. Kérjük, ha teheti, segítsen Ön is.

Az alábbi linken találja az online bankkártyás adományozási lehetőséget, illetve a banki átutaláshoz szükséges információkat: https://www.elelmiszerbank.hu/hu/hogyan_segithet/adomanyozas_bankkartyaval_simple/csomagok/ukrajnai_segelyalap.html

 



ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!