Hírek

50 milliárd forintnyi ételt mentett az Élelmiszerbank!

2021.08.09

Újabb lélektani határt lépett át az Élelmiszerbank: a megalakulásunk óta megmentett és szétosztott élelmiszerek összértéke júliusban elérte az 50 milliárd forintot. Egyesületünk 16 év alatt néhány barát közös álmából Magyarország legnagyobb hatású étel- és életmentő hálózatává fejlődött, amiért sokaknak tartozunk hálával.

 

A Magyar Élelmiszerbank 2005-ben, közel ötévnyi tervezőmunka eredményeként kezdte meg működését a fővárosban Budapesti Élelmiszerbank Egyesület néven. Tevékenységünket az egyre több vidéki megkeresést követően hamarosan országos szintre is kiterjesztettük, ekkor csatlakoztunk az Európai Élelmiszerbankok Szövetségéhez is, amelynek köszönhetően rövid idő alatt bekerültünk a nemzetközi vérkeringésbe. Célunk az indulás óta ugyanaz: csökkenteni az élelmiszerpazarlást, támogatni a rászorulókat és minimalizálni az élelmiszerek megsemmisítése okozta környezeti terhelést.

*Az Élelmiszerbank eredményeiről további érdekes infografikákat talál a cikk végén!

 

„Amikor megalapítottuk az egyesületet, még álmodni sem mertük volna, hogy másfél évtizeddel később mekkora szervezetté fejlődünk. Akkoriban még csak egy kisbolt méretű raktárat képzeltünk el 4-5 ezer kilogrammnyi lejáratközeli vagy csomagolási hibás élelmiszerrel a polcokon, mára már évente mintegy 8-10 ezer tonnányi zöldség, gyümölcs, pékáru valamint tartós élelmiszer fordul meg a rendszerünkben – mondta Cseh Balázs, az Élelmiszerbank alapító elnöke, majd hozzátette: Az induláshoz rengeteg segítséget, tudást és kapcsolatot kaptunk élelmiszergyártóktól és kereskedőktől, mert voltak olyanok, akik korábban már más országokban is dolgoztak élelmiszerbankokkal. De a kezdet így is nehéz volt, hiszen amíg nincs eredmény, addig nagyon nehéz támogatókat találni, támogatás nélkül pedig eredményeket elérni. Sosem felejtem el, amikor az első teherautó 12-13 raklapnyi élelmiszerrel begördült a raktárunkhoz, mert abban a pillanatban vált kézzelfoghatóvá a munkánk.”

Az Élelmiszerbank idén már 124 élelmiszergyártót, feldolgozót és forgalmazót tudhat a támogatói között, akik élelmiszerfeleslegüket ingyen bocsátják rendelkezésre. Az egyesületünk ezt a hatalmas mennyiségű élelmiszert adja tovább szintén térítésmentesen annak a több mint 450 karitatív partnerszervezetnek, akik az adományok szétosztását végzik.  Így például az elmúlt 16 év legsikeresebb napján, 2017. december 24-én, amikor a partnerszervezeteken keresztül egyetlen nap alatt 87 tonna élelmiszert osztottunk ki.

Ebben a modellben költsége gyakorlatilag „csak” a logisztikai munkának, raktározásnak, szállításnak és szervezésnek van, így az Élelmiszerbank 1000 Ft működési költséggel 30.000 Ft értékű élelmiszerfelesleget ment meg és juttat el a rászorulókhoz. A vállalati támogatók és adományaik mellett éppen ezért van egyre nagyobb hatása a magánszemélyek anyagi támogatásának is. Számuk az elmúlt négy évben több mint háromszorosára emelkedett, ennek eredményeként az évente megmentett élelmiszer értékét is meg tudtuk háromszorozni.

„Az Élelmiszerbank egyszerre zöld- és segélyszervezet is, hiszen tevékenységünkkel egyaránt szolgálunk szociális és környezetvédelmi célokat. Az élelmiszerfelesleget nem kell megsemmisíteni, így nemcsak jelentős mennyiségű energiát takarítunk meg, hanem csökkentjük a megsemmisítéssel járó káros anyagok kibocsátást is. ” – hangsúlyozta Nagygyörgy András, az egyesület külső kapcsolatokért felelős igazgatója.

Már megkezdtük a vidéki jelenlétünk erősítését is, hogy több régióban is össze tudjuk gyűjteni a helyi kereskedőktől, termelőktől, feldolgozóktól a felesleges, megsemmisítés előtt álló élelmiszert. A fejlesztés újabb állomása Miskolc, ahol tavasszal nyílt meg első vidéki raktár. A terveink között szerepel a vendéglátósokkal való kapcsolat bővítése is, hiszen ebben a szektorban is napi szinten keletkezik hatalmas mennyiségű élelmiszerfelesleg - elég az éttermekre, iskolai étkezdékre, rendezvényekre gondolni.

A Magyar Élelmiszerbank az egyik legátláthatóbb és leghatékonyabban működő jótékonysági szervezet. Minden adományról elszámolunk, alapító tagjai vagyunk az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületének, sőt példát is mutatva más szervezeteknek, a törvényekben előírtnál lényegesen több információt osztunk meg a nyilvánossággal.

Az 50 milliárdos határ átlépése közös munkánk eredménye, mindez vállalati támogatóink együttműködése, karitatív partnerszervezeteink odaadó munkája, valamint a rengeteg magánszemély támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg. Minden segítségért végtelenül hálásak vagyunk, és ez ad új erőt a folytatáshoz, a nélkülöző emberek felemelkedéséért.


További érdekes infografikák az Élelmiszerbank eredményeiről:


 












 

 



ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!