Hírek

Folyamatos munkálatok az Élelmiszerlavina programban

2014.07.17

Élelmiszerlavina pályázatunk 37 nyertese márciusban megkapta a vetőmagokat és elkezdhették a munkákat. A program menetéről folyamatosan értesítik az Élelmiszerbankot beszámolókkal és fényképekkel.

A program keretében Sályon 10-12 család vesz részt a Syngenta által biztosított vetőmagok gondozásában, termesztésben. „Sokat nem értették, hogy miért közös kertet kell gondozni, miért nem lehet a vetőmagokat szétosztani. A tájékoztatón elmondtuk, hogy ez nem csupán földművelés, kapálás, öntözés, hanem közösségépítő cselekedet, az együtt végzett munka örömét, az egymásért vállalt felelősséget is jelenti.” – mondta Vetró Márta, az egyik nyertes, a Sályért Közhasznú Egyesület képviseletében.

A programhoz a földterületet az önkormányzat biztosítja a patak mentén, locsolókannákat és kézi reflektort a termés későbbi őrzésére az egyesület vásárolt.

A veteményezést április elején kezdték a paprikával, vöröshagymával és zöldborsóval, közel két hét múlva a burgonya is földbe került, majd április 23-án géppel ültették el a kukoricát, és miután több földterület állt rendelkezésükre, ezért a szakmai vezető adott még vetőmagot a sajátjából is.

A munkálatok felügyeletét az egyesület tagjai, a koordinátor, a szakmai képviselő és két önkormányzati képviselő vállalta fel.

Az első szüretre június közepén került sor: a zöldborsó érett be leghamarabb, amelyről még egy alkalommal lehetett szüretelni. Folyamatos gondozással a hagymából is kerül már a családok asztalára, a kukorica és a burgonya pedig szépen fejlődik.


ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!