Hírek

Esélyt az Ételnek Nap – Élelmiszerfeleslegből készítettünk 5000 adag ételt

2015.06.05

Esélyt az Ételnek Nap – Élelmiszerfeleslegből készítettünk 5000 adag ételt

Összefogás az Élelmiszerpazarlás ellen

London, Párizs, Amszterdam, Brüsszel és más világvárosok után Budapesten, az Élelmiszerbankban rendeztük meg az Esélyt az Ételnek Napot 2015. június 4-én. Az eseményen egy óriási üstben 5000 adag ételt főztünk rászorulók számára, jó minőségű, mégis valahol feleslegessé vált alapanyagból. Az akcióval az élelmiszerfeleslegekre és az abban rejlő hatalmas lehetőségekre hívtuk fel a figyelmet. A környezetvédelmi világnap alkalmából szervezett eseményünket 12 szervező partnerrel közösen hoztuk létre, a FUSIONS nemzetközi projekt keretei között.

Magyarországon az élelmiszerpazarlás mértéke évente 1,8 millió tonna - ha ezt a mennyiséget teherautókra raknánk, a konvoj Budapesttől Párizsig érne. E mennyiségnek ma még sajnos alig egy ezreléke, évente mintegy 2000 tonna jut el mások asztalára. A pazarlás csökkentésében, a feleslegek megmentésében tehát még óriási kiaknázatlan lehetőség rejlik.

Az Esélyt az Ételnek napon kizárólag felesleggé vált élelmiszerből főztünk. A menü egy, az Amatőr Királyi Szakácsok által készített, „Élelmiszerbank gulyás” volt gyümölcssalátával és fagylalttal. A főzésben közel 200 önkéntes segédkezett, az étel egy 2200 literes óriás üstben főtt meg. 300kg krumpli, 200 kg hagyma, 80 kg sárgarépa, 80 kg gyökér, 50 kg zeller, 180 kg savanyú káposzta, 100 kg zöldborsó, 400 kg virsli, 30 kg kolbász, fűszerek, valamint több száz kg gyümölcs és 5000 db fagylalt – mind mind partnereink által felajánlott élelmiszerfelesleg, melyből 5000 rászoruló lakhatott jól június 4-én.

Az eseményen elkészített ételek közel 20 budapesti és Pest környéki szervezethez jutottak el, akik rászoruló családokat, ifjúsági szállást és hajléktalanokat látnak el.

Az esemény híre körbejárta aznap a médiát, reméljük, hogy segítségükkel sokakhoz eljutott az üzenet: közös erővel hatékonyan küzdhetünk az élelmiszerpazarlás ellen!

Köszönet minden élelmiszerfelesleget felajánló partnerünknek, minden szervező partnerünknek és a sok-sok segítő önkéntesnek!

 

 

 



ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!