KAPCSOLAT  |    |  
Adószám:
18120141-2-42
Számlaszám:
10700024-66676548-51100005

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület
külföldről támogatott szervezetnek minősül.
Magyar Élelmiszerbank Egyesület
Mozdulj az Élelmiszerbankért!
Főoldal / Hírek / Híreink / Elkezdődtek a munkálatok a Lavina programban

Híreink

Elkezdődtek a munkálatok a Lavina programban

2013.05.12

Az idén negyedik alkalommal meghirdetett Élelmiszerlavina program keretében már javában zajlanak a munkálatok. A huszonhét önkormányzat és civil szervezet, amely a vetőmag-támogatást pályázati úton nyerte meg, rendszeresen küld képes beszámolókat.

Karancslapujtő önkormányzata április 25-én a burgonya elültetésével befejezte az Élelmiszerlavina programban kapott vetőmagok tavaszi vetését.  A palántákat május elején kezdték kirakni a szabad földbe.  A munkákat 8-10 fő végzi, a vetés után az ő feladatuk a növények ápolása és a betakarítás. A megtermelt termékeket elsősorban a gyermekvédelmi támogatásban részesülő családok kapják.
– Nagyon örülünk, hogy a tavalyi év után ismét részt vehetünk a programban, amelynek célja a nehéz körülmények között élő, szociálisan rászorult családok támogatása. A termelésen túl fontos eredmény, hogy a benne dolgozók megtanulják a mezőgazdasági munka tudnivalóit, így az elkövetkezendő évek során önállóan is gazdálkodni tudnak. – mondta Bandúr Istvánné, a program lebonyolítója.

Az idei pályázat keretében 4 település – Türje, Pakod, Szalapa, Zalabér önkormányzatának partnerségével pályázott a Foglalkoztató Zala-KAR Nonprofit Közhasznú Kft. A burgonya, szabadföldi paradicsom, erős paprika, konzervuborka vetőmagokat előosztották a települések között. A burgonyát már elültették, a palántákat a napokban ültetik a fóliasátrakba. A program keretén belül településenként 3-4 ember dolgozik. A megtermelt zöldségféléket a rászorulók és a programban dolgozók között osztják szét, mondta Martincsevics István ügyvezető.

A Tudat Mezsgyéjén Alapítvány Magyarszerdahelyen önkéntesekkel dolgozik együtt. Mint megtudtuk: ők is elvetették a burgonyát. A programba bevonják az értelmi sérült embereket is, összesen 25 fő dolgozik a földterületen. A felajánlást fogyatékossággal élő emberek fogják majd kapni.

Csörnyeföld Község önkormányzata is megkezdte az Élelmiszerlavina programban kapott vetőmagok, elsőként a burgonya vetését.

Horváth Viktória, Názáret projektjének koordinátorától megtudtuk, a termelés a komáromi, Szúnyogvár úti Lakásotthont övező földterületen zajlik. A munkálatokban és a betakarításban az itt nevelkedő gyermekek és felnőtt kollégák vesznek részt. A megtermelt termények elfogyasztása is nagyrészt helyben történik.

Hajdú-Bihar megyéből a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány vesz részt a programban. L. Ritók Nóra, a projekt koordinátora elmondta: a talaj előkészítése után kiosztották a vetőmagokat, amelyeknek elvetése múlt héten megtörtént. Április elején a palántanevelésre szolgáló magok pedig egy fóliasátor földjébe kerültek.
– Összesen 25 család műveli a saját kertjét, az alapítvány közösségi kertjében pedig 30 család segédkezik. A közösségi kertben önkéntes munkában dolgoznak az emberek, naponta 8-10 ember munkájára számíthatunk. Az alapítvány kerti szerszámokat is vásárolt, amiket kölcsönkérhetnek azok, akiknek a saját kert gondozásához nem áll rendelkezésére kapa, gereblye, locsoló.A felajánlást Told település rászoruló lakossága kapja. Zömük nagycsaládos roma, akik most sajátítják el az önfenntartás módjait. Náluk, illetve a közösségi rendezvényeken történő közös főzéseken használják majd fel a termelt zöldségeket.

Az 1700 lakosú Kaposfő önkormányzati, illetve használatra átvett 1,5 hektárnyi földjein burgonyát, hagymát és paprikát termesztenek, a terményt nehéz helyzetű lakosok élelmezésére fordítják. Vajai Csilla, a projekt koordinátora elmondta: a településen 68 gyermekvédelmi támogatásban részülő család, sok kisnyugdíjas, s több hátrányos helyzetű család él. Ezért az önkormányzat minden lehetőséget megpróbál megragadni, hogy helyzetükön segítsen. Az Élelmiszerlavina program keretében termelt krumplit, vöröshagymát, paprikát a szociális étkeztetésben használják fel, egy részét pedig rászorulók kapják.


További híreink »

Kapcsolódó képek

HÍRLEVÉL - FELIRATKOZOM
HÍRLEVÉL - FELIRATKOZOM
ÖN IS SEGÍTHET!
TÁMOGASSON PÉNZADOMÁNNYAL
TÁMOGASSON ÉLELMISZERADOMÁNNYAL
TÁMOGASSON ÖNKÉNTES MUNKÁVAL
Csapatunk
Cseh Balázs
alapító, elnökségi tag, elnök
Az Élelmiszerbankot azért hoztuk létre, mert korábban ilyesmi nem létezett Magyarországon, de nagy szükség volt rá, hogy létrejöjjön.