KAPCSOLAT  |    |  
Adószám:
18120141-2-42
Számlaszám:
10700024-66676548-51100005

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület
külföldről támogatott szervezetnek minősül.
Magyar Élelmiszerbank Egyesület
1% amiből sokan jóllakhatnak
Főoldal / Hírek / Híreink / Élelmiszer Érték Fórum

Híreink

Élelmiszer Érték Fórum

2016.03.30

Március 22-én lezajlott az Élelmiszer Érték Fórum (www.azelelmiszerertek.hu ) Irányító Bizottságának első ülése. A találkozó során a megjelentek megerősítették elkötelezettségüket az ügy iránt, valamint meghatározták a Fórum tevékenységének  főbb irányvonalait. A találkozónak a Földművelésügyi Minisztérium adott otthont.

Az Irányító Bizottságában az élelmiszerlánc egyes szektorait a Tesco Magyarország, a Budapesti Nagybani Piac, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége és a Magyar Vendéglátók Ipartestülete képviselte. Az ülés résztvevői voltak a Földművelésügyi Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztérium, az Agrárgazdasági Kutató Intézet valamint a Magyar Élelmiszerbank Egyesület képviselői is.

A találkozó résztvevői meghatározták a Fórum munkájának jövőbeni prioritásait, valamint azonosítottak olyan már futó, vagy tervezési fázisban lévő projekteket, amelyek segíthetnek a célok elérésében. Az Irányító Bizottság fő prioritásként jelölte meg a kutatást (az élelmiszerhulladék mennyiségének felmérését), az élemiszerhulladék piramisán belül a csökkentés, redisztribúció és valorizáció területeit, a jogszabályi környezet átvilágítását,  szemléletformálást  illetve a teljes élelmiszerlánc aktivizálását.

A Fórum munkáját támogatja a nemzetközi REFRESH ("Resource Efficient Food and dRink for the Entire Supply cHain" – www.eu-refresh.org )  Európai Uniós kutatási projekt is, amelynek célja az élelmiszerpazarlás elleni kollektív küzdelem. A  fenntartható fejlődés célkitűzéseibe illeszkedő program a kiskereskedelmi és a fogyasztói szintű élelmiszerhulladék csökkentése mellett a termelés és a teljes ellátási lánc élelmiszerveszteség redukálása, külön figyelmet fordítva a csomagolóanyagok csökkentésére is. Videohíváson keresztül bekapcsolódott a beszélgetésbe a projekt angol koordinátora, David Rogers, aki bemutatatta a projekt fő tevékenységeit, a program során összegyűjtött jó gyakorlatokat, valamint a kutatási módszereket. A résztvevőknek több kérdésük volt a nemzetközi jogszabályi háttérrel kapcsolatban, valamint a külföldi módszertanok, jó gyakorlatok adaptálhatóságáról. Végül elhangzottak konkrét projektötletek, amelyek megvalósításában az összes megjelent szervezet aktív részvételt ígért.
További híreink »
HÍRLEVÉL - FELIRATKOZOM
HÍRLEVÉL - FELIRATKOZOM
ÖN IS SEGÍTHET!
TÁMOGASSON PÉNZADOMÁNNYAL
TÁMOGASSON ÉLELMISZERADOMÁNNYAL
TÁMOGASSON ÖNKÉNTES MUNKÁVAL
Rólunk mondták
Pálffy Levente
Nestlé - Ellátási lánc igazgató
A Magyar Élelmiszerbank logisztikai háttere és profizmusa garanciát jelent számunkra arra, hogy adományozásra szánt termékeinket a megfelelő időben, módon és minőségben kapják meg a rászorulók.