Hírek

Egyetlen falat sem veszhet kárba!

2016.10.11

Egyetlen falat sem veszhet kárba!

2020-ra a Tesco Európa összes áruháza jótékony célra ajánlja fel az élelmiszer-felesleget

Budaörs, 2016. október 11.

A Tesco és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. közös, „Egyetlen falat sem veszhet kárba” című, Budapesten rendezett élelmiszer-pazarlás elleni közép-európai konferenciáján jelentette be az áruházlánc, hogy 2020-ra a Tesco Európa összes áruháza jótékony célra ajánlja fel a napi rendszerességgel visszagyűjtött élelmiszer-felesleget. 2016 nyaráig a közép-európai Tescók több mint 5000 tonna élelmiszert adtak át, ami közel 13 millió adag ételnek felel. Ebből 2230 tonnát Magyarországon gyűjtöttek össze.

A konferencián Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc- felügyeletért felelős államtitkára üdvözölte az élelmiszerfelesleg csökkentésének fontosságát felvállaló, az ezzel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatcserére lehetőséget adó konferenciát. Mint azt az államtitkár előadásában elmondta, a minisztérium – felismerve az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem fontosságát –, 2014 óta együttműködik a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel. Ennek az együttműködésnek, és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által indított „Maradék nélkül” elnevezésű programnak is az élelmiszerpazarlás csökkentése a célja.

„A világ élelmiszerkészletének harmada kerül a szemétbe, csak az Európai Unió tagállamai összesen közel 100 millió tonna élelmiszert dobnak ki évente.[1] Elfogadhatatlan, hogy mikor világszerte annyi ember éhezik, ilyen mértékben pazaroljuk az élelmiszert! A Tesco társadalmilag felelős vállalatként a helyi kormányokkal és jótékonysági szervezetekkel együttműködve törekszik a pazarlás és az éhezés visszaszorítására. Tavaly megfogalmaztunk egy célkitűzést, miszerint egyetlen falat fogyasztásra alkalmas élelmiszer sem veszhet kárba a Tescóban. Ma pedig elköteleztük magunkat amellett, hogy a nemzeti kormányokkal és civil partnereinkkel együttműködve 2020-ra az összes közép-európai áruházunkban készen álljon arra, hogy jótékony célra ajánlja fel az élelmiszer-felesleget, a már nem értékesíthető, de még fogyasztható élelmiszereket pedig rászorulóknak juttassuk el.” – mondta Ian Hutchins, a Tesco nemzetközi kommunikációs igazgatója.

A következő években az áruházlánc a kormányzati szervekkel és jótékonysági szervezettekkel közösen fog dolgozni azon, hogy mindez megvalósulhasson. A közös cél, hogy a civil partnerek is kellő kapacitással rendelkezzenek ahhoz, hogy a felesleget átvegyék, és rászorulóknak juttassák el.

A Tesco és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. közös szervezésében megvalósított budapesti konferencia többek között arra kereste a választ, hogy milyen együttműködési lehetőségek vannak a V4 országokban és hogyan kezeli a Tesco az áruházaiban keletkező élelmiszerfelesleget. A rendezvényen a Tesco a cseh, lengyel, magyar és szlovák Élelmiszerbankok képviselőivel együttműködési megállapodást is aláírt, amelyben megerősítik, hogy közösen törekszenek az élelmiszerpazarlás visszaszorítására és az élelmiszer-felesleg legmegfelelőbb hasznosítására. A konferencián Patrick Alix, az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének (FEBA) főtitkára az élelmiszerpazarlás elleni európai törekvések ismertetése során hangsúlyozta: „A közösségek különböző tagjaival való fenntartható együttműködés és a szolidaritás erősítése az, ami biztos alapot és erőt ad a FEBA két céljának eléréséhez: az éhezés felszámolásához és az élelmiszer-pazarlás visszaszorításához. Az a stratégiai megállapodás, amelyet ma a Tesco és Élelmiszerbank tagjaink több mint két év kölcsönös tanulás és együttműködés után aláírtak, tökéletes példája annak, hogy a vállalatokkal együttműködve hogyan tudunk hatékonyan küzdeni a pazarlás ellen, és segíteni a legelesettebbeknek és társadalmunk rászoruló tagjainak.”

A kerekasztal beszélgetések során a meghívott magyar és külföldi szakértők, valamint a Századvéget képviselő Dr. György László vezető közgazdász a beszállítói láncban és a háztartásokban keletkező élelmiszer-pazarlás kérdését járták körül, továbbá az élelmiszer-felesleg adomány célú felhasználását vizsgálták.

Az élelmiszerfelesleg-mentő program keretében a Tesco 282 közép-európai áruháza napi szinten gyűjti vissza a már nem értékesíthető, de még fogyasztható élelmiszereket, majd ezeket a helyi Élelmiszerbankok közreműködésével és civil szervezetek bevonásával juttatják el az áruházak vonzáskörzetében élő rászorulóknak. A Tesco Európa országaiban 2016 nyaráig több mint 5000 tonna élelmiszert gyűjtöttek vissza, ami közel 13 millió adag ételnek felel meg. Jelenleg 282 közép-európai országban működik a program, ami az év végéig 340-re bővül.

Magyarországon a Tesco 2007 óta működik együtt a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel, az élelmiszer-felesleg napi szintű visszagyűjtését és átadását pedig 2013-ban indította el. A hazai áruházak 2016. szeptember végéig 2443 tonna felesleget gyűjtöttek össze és adományoztak rászorulóknak. Magyarországon jelenleg 80 áruházban működik az élelmiszerfelesleg-mentő program, és még az idén újabb áruházak csatlakoznak hozzá.

TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt.

Hisszük, hogy egy kis figyelmesség csodákra képes!

A Tesco 208 magyarországi áruházában hetente átlagosan 3 millió vásárlót szolgál ki friss élelmiszerrel. Az értékteremtés számos formában megjelenik a vállalat működésében, hiszen Magyarországon több mint 20 000 munkatársat foglalkoztat, és ezernél is több helyi beszállító számára nyújt üzleti lehetőséget.

Társadalmi szerepvállalásában a helyi közösségek fejlesztésére, támogatására helyezi a hangsúlyt. Kiemelt figyelmet fordít három fő területre: az egészséges életmód népszerűsítésére, az élelmiszerpazarlás csökkentésére, valamint a fiatalok fejlődési, tanulási lehetőségeinek bővítésére. Évről évre növeli azon áruházainak számát, melyek a keletkező élelmiszerfelesleget rászorulóknak juttatják el az Élelmiszerbankon és helyi civil szervezeteken keresztül; jelenleg a programba eddig 65 Tesco hipermarket kapcsolódott be. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület platina fokozatú támogatójaként 2014 szeptemberétől 2016 szeptemberéig a Tesco összesen több mint 1 milliárd forint értékben, több mint 2400 tonnányi termékkel, elsősorban pékáruval és zöldség-gyümölccsel támogatta a rászorulókat. Több éve stratégiai partnere a Magyar Vöröskeresztnek és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek – hátrányos helyzetű családokat felkaroló, fiatalokat fejlesztő kezdeményezéseket, adománygyűjtő, vagy véradó programokat támogat, de katasztrófahelyzetekben is megbízható partnere a civil társadalomnak. Rendszeresen áll olyan kezdeményezések mellé, melyek az egészséges és tudatos táplálkozást népszerűsítik. 2016-ban hagyományteremtő céllal indította el „Ön választ, mi segítünk” országos pályázatát, amelynek keretében a Tesco vásárlói szavazták meg, hogy közösségükben mely program nyerje el a vállalat támogatását.

 

További információ:

www.tescomagyarorszag.hu

 

Hevesi Nóra                                                                                                     Varga Eszter

Kommunikációs igazgató                                                                           Média kapcsolatok menedzser

Tesco-Global Áruházak Zrt.                                                                       Tesco-Global Áruházak Zrt.

Tel.: +36 30 823 7903                                                                                   Tel.: +36 20 821 2138

nhevesi@hu.tesco-europe.com                                                               evarga66@hu.tesco-europe.comADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!