Hírek

Az élelmiszer érték!

2014.03.20

A Vidékfejlesztési Minisztérium a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közreműködésével Fórumot indít az élelmiszerpazarlás és -veszteség csökkentése érdekében. A Fórumhoz várják a témában tenni szándékozó vállalatok és szervezetek csatlakozását.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) becslései szerint az emberi fogyasztásra szánt élelmiszer egyharmada veszendőbe megy. Ha ezt párhuzamba állítjuk a természeti erőforrások szűkössége, a szegénység és éhezés, illetve az elhúzódó pénzügyi és gazdasági válság problémájával, nyilvánvalóvá válik, hogy a kérdés globális, európai és nemzeti szinten egyaránt összefogást, megoldásokat kíván.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter ezért kezdeményezte az élelmiszerveszteség és -pazarlás uniós szintű vitáját 2013 júliusában az Agrárminiszterek Tanácsán. Hazánk kérte, hogy az Európai Bizottság az illetékes nemzetközi szervezetekkel és más érintettekkel közösen dolgozzon ki olyan terveket, amelyek eredményeként világos képet kaphatunk a globális helyzetről és megtehetjük a mindannyiunk érdekeit szolgáló, megfelelő intézkedéseket.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közreműködésével most Magyarországon Fórumot indít az élelmiszerpazarlás és -veszteség csökkentése érdekében.

A Fórum létrehozásának és működtetésének fő célja a magyarországi élelmiszerhulladék mennyiségének felmérése és jelentős csökkentése. Deklarált cél továbbá, hogy 3 év alatt legalább 20 termékpálya együttműködés jöjjön létre, illetve hogy minden érintett gazdasági szereplőhöz eljusson a Fórum legfontosabb üzenete: Az élelmiszer érték!

Ahhoz, hogy e célok Magyarországon megvalósuljanak, minden érintett szereplő erőfeszítésére szükség van. A Fórum tehát lehetőséget teremt az érintett szereplők bevonásával a témához kapcsolódó problémák és megoldási lehetőségek azonosítására.

Éppen ezért a Fórum munkájába gazdasági társaságok, non-profit szervezetek, államigazgatási szervezetek, a termelési lánc szereplői és ágazati/szakmai szervezeteik, illetve a kutatás-fejlesztési és oktatási szféra szervezeteinek csatlakozását egyaránt várják.

A Fórumról illetve a csatlakozás feltételeiről bővebb információkat a forum@elelmiszerbank.hu címen kérhetnek az érdeklődők.


Kapcsolódó anyagok:
Sajtóközlemény
VM közlemény
MTV Híradó, 2014. március 20. 19:30 (37:06-tól)
Pazarlás - Riport az Echo Tv-n
Trademagazin: Fórum az élelmiszerpazarlás csökkentéséért






ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!