Hírek

95 ezer kiló adomány a vásárlóktól 2 nap alatt

2023.07.15

95 075 kiló adományt adtak össze a vásárlók a Magyar Élelmiszerbank Egyesület országos tartósélelmiszer-gyűjtő akciójában május 12-én és 13-án, pénteken és szombaton. A Tesco és az ALDI összesen 200 áruházában megvalósuló, kétnapos kampány minden egyes percében 18 élelmiszercsomagra elegendő felajánlás gyűlt össze. Ezekből a termékekből 19 ezer nehéz sorsú embert tudtunk támogatásban részesíteni nyár elején.


Aranyat ért a májusi eső, pontosabban 95 ezer kilónyi élelmiszeradományt a rászoruló embereknek, családoknak. Az ország 115 településén, összesen 200 Tesco és ALDI áruházban gyűjtött felajánlásokat egy májusi pénteken és szombaton a Magyar Élelmiszerbank Egyesület. Az összefogásban közel 3000 önkéntes működött közre, akik egy-egy konzerv, tészta vagy egyéb, hűtést nem igénylő élelmiszer megvásárlására kérték a vásárlókat, hogy a következő hetekben a boltok környéken élő nélkülöző emberek között oszthassuk ki azokat. Az akció szívet melengető eredménnyel zárult: több mint 108 millió forint értékű élelmiszert sikerült összegyűjteni, amiből a 19 ezer nehéz sorsú ember számára tudott csomagokat összeállítani.


Májusban is a karácsonyt idézte az emberek szolidaritása

Az elmúlt években rendre a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezte az ország legsikeresebb élelmiszergyűjtő akcióit. 10 év alatt több mint 2,3 millió kiló tartós élelmiszert tudtunk összegyűjteni és rászorulókhoz juttatni hasonló kampányok útján. Most először azonban nem az adventi időszakban fordultunk a lakossághoz segítségért, hanem már tavasszal is. A szokatlan időzítésre az egyre növekvő rászorulói igények miatt volt szükség. Azoknak a tömegeknek szerettünk volna támaszt nyújtani, akiket az elmúlt időszak áremelkedései sodortak létbizonytalanságba.

Szerencsére sokan átérezték a helyzet súlyosságát, a vásárlók karácsonyi hangulatot varázsoltak Tesco és az ALDI üzleteibe erre a két napra. A felajánlások ütemét jól jellemzi, hogy az akció minden egyes percében 18 darab, egyenként ötkilós rászorulói csomag összeállításához elegendő adomány érkezett.

„Köszönetet mondunk minden adományozónknak, valamint a közreműködő kereskedelmi láncoknak, a Tesconak és az ALDI-nak. Hálásak vagyunk az önkénteseinknek is, akik nagyon sok energiát megmozgattak a hétvégén a rászorulókért. Rájuk most vár egy még fontosabb feladat. A következő hetekben majdnem húszezer nélkülözőnek fogják átadni az összegyűlt adományokat. Sok erőt kívánunk nekik ehhez a felelősségteljes küldetéshez is” – mondta Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke.


Mindenki a saját lakóhelyén segíthetett

Az adományozók a legtöbbet ezúttal tartós tejből ajánlották fel, amit a máskor is nagy számban érkező rizs, tészta és konzervek követtek a sorban. A közelgő gyermeknap miatt örömteli, hogy még édességből és bébiételekből is több mint 10 ezer kilónyi adomány érkezett.

A vásárlók a tartós élelmiszerekkel közvetlenül a környezetükben élő nehéz sorsú embereket segíthették. Az összegyűjtött termékeket az Élelmiszerbank az egyes áruházak környéken működő karitatív szervezetek közreműködésével juttatta el a nélkülözőkhöz, például nagycsaládosokhoz, gyermekotthonok lakóihoz, idősgondozásban élőkhöz, családsegítő szolgálatok ügyfeleihez, fogyatékkal élőket támogató intézményekbe és kistelepüléseken élő, rászoruló emberekhez.


Az Élelmiszerbank többtízezer kilót adományoz a hétköznapokon is

Az Élelmiszerbank a hétvégi akció után sem lassított, hétfő reggeltől folytattuk az élelmiszermentő munkát, amivel egész évben segítjük a nélkülözőket. Önkénteseinkkel és partnereinkkel 700 áruházat és tucatnyi élelmiszergyártót keresünk fel minden nap, hogy összegyűjtsük tőlük a lejáratközeli, illetve csomagolási hibás termékeiket. Az Élelmiszerbank országos hálózata naponta körülbelül 30 ezer kiló feleslegessé vált, de még tökéletesen fogyasztható élelmiszert ment így meg, hogy azok a kereskedőktől ne a kukákba vagy a szemétégetőkbe vándoroljanak, hanem rászorulók asztalára kerüljenek.

 

Szívbemarkoló visszajelzések az admányok kiosztásáról


“Volt a vásárlók között egy állami gondozott fiatalember. Miután megtudta, hogy állami gondozott gyermekek fogják megkapni az adományt, elmesélte, hogy ő intézetben nevelkedett és sok élelmiszert nem is ismert. Ezért telepakolta a bevásárlókocsiját élelmiszerrel, és még sokáig beszélgetett az Önkéntesekkel.”
 





“Pünkösd előtt osztottunk, mert tudtuk, hogy hónap végén nagyon szűkösen vannak a családjaink. Volt anyuka, aki sírt örömében, és elmondta, hogy semmi nem volt otthon a hosszú hétvégére és elképzelni nem tudjuk, mekkora segítség ez most nekik. Szó szerint zokogott és a nyakamba borult. Három gyermekét egyedül neveli.”
 



“Egy fiatalasszony két gyerekkel, hogy jöjjön, hisz tudunk csomagot adni. Hozta a három éves gyermekét is magával. Mikor átadtam az adományt, az anyuka megölelt, a kislány elém állt: néni, nagyon köszönöm! Ma már főzni fog anya… elmentek és már nem tudtam a könnyeimet tovább tartani.”
 


 


“Egy kedves ellátottunk először segített a tavaszi gyűjtésen. Elárulta nekünk, hogy mennyire megérintette, hogy ezúttal ő segíthet. Megértette, hogy annak idején mennyire természetes volt neki, sőt elvárta a segítséget. Miután tapasztalta, így nagyon is tudja, mennyire fontos, hogy ő is segítsen és ne csak elvárja a segítséget. Mindezt sírva mondta el.”
 


Még egyszer köszönjük mindenkinek, aki adományával hozzájárult 19 ezer embertársunk megsegítéséhez!



ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!