Hírek

4. FoRWaRD hírlevél

2014.06.18

FoRWaRdA FoRWaRd projekt célja, hogy olyan ingyenes, gyakorlati útmutatást nyújtó online képzést hozzon létre, amely segítségével az élelmiszerellátási lánc szereplői csökkenthetik, illetve jótékonysági szervezeteknek adhatják a tevékenységük során keletkező élelmiszerhulladékot és -felesleget.


Tartalom


Elkészült az online oktatási felület

Az ingyenes internetes oktatófelület az élelmiszeripar képviselői számára gyakorlati segédletet nyújt abban, hogyan csökkenthetik az élelmiszerpazarlást.

Ezzel a céllal lett létrehozva egy Ételadományozó alkalmazás, egy sorozat oktatási anyag és egy minijáték.
Az Ételadományozó alkalmazás egyfajta piactér élelmiszergyártók és jótékonysági szervezetek számára. Lehetővé teszi azt, hogy a termelők adományba adhassák a megmaradt élelmiszert, mielőtt az megromlana.

Az oktatási anyagok is cégeknek és jótékonysági szervezeteknek szólnak.A cégeknek szóló tananyagok témái: hogyan csökkenthetik az élelmiszerpazarlást vagy pl. hogyan adományozzanak. A jótékonysági szervezeteknek szóló modulok leginkább a logisztikai, adózási, jogi és marketingbeli kérdésekkel foglalkoznak.
Mindegyik tananyag végén rövid teszt található, amelynek kitöltésével az olvasó ellenőrizheti megszerzett tudását.

A játék célja az adományozási folyamat egyszerű vizualizálása. A feladat eltárolni az élelmiszer-adományokat egy raktárban és eljuttatni azoknak a jótékonysági szervezeteknek, amelyeknek szüksége van rá. Probléma esetén (pl. élelmiszer kerül a kukába a szavatossági idő lejárata előtt) a játékban megjelenik egy hivatkozás a megfelelő tananyag erre vonatkozó részére.
A három rész együtt egy új internetes oktatófelületet alkot.


Az előzetes verzió tesztelése

Minden partner megkezdi az internetes oktatófelület tesztelését minimum 15 céggel és 5 jótékonysági szervezettel együttműködésben. A tesztelés májusban indult el és 2014 júliusáig tart. A teszt során a résztvevők egy kérdőívet töltenek ki, amely az Ételadományozó alkalmazásról, az oktatási anyagokról és a játékról tartalmaz kérdéseket. A felhasználók értékelhetik az anyagok megjelenését, kezelhetőségét és informativitását. Ez segít tovább javítani a rendszer hasznosságát és így létrehozni a végeleges oktatófelületet.


Projekttalálkozó Venloban

Május 14-15-én a partnerek Venloban találkoztak. A megbeszélés témái a következők voltak:
  • Az oktatófelület előzetes verziójának tesztelési folyamata
  • A rendszer értékelésének módszertana
  • Rövid prezentáció és a FUSIONS projekttel való együttműködés
  • Költségvetési és pénzügyi kérdések
  • Kommunikációs terv
  • Minőségbiztosítás

Ezen kívül a partnerek meglátogatták a Scelta Mushrooms és ZON Business vállalatokat. A Scelta Mushrooms-nál tett látogatáson jelen volt Twan Beurskens, Limburg tartomány regionális minisztere is.
Május 15-én Kees van Rooij polgármester, a Greenport Venlo vezetőségének képviselője, valamint Horst aan de Maas polgármester csatlakoztak a rendezvényez, hogy támogassák a projektet.

FoRWaRd - Projekttalálkozó Venloban


További lépések

Az oktatófelület tesztelése 2014 júliusáig fog tartani, amit a rendszer értékelése és terjesztése követ majd. Ez az elkövetkezendő 4 hónap egyik legfontosabb feladata.
2014 szeptemberétől mindenki számára elérhető lesz az oktatóanyag.


A FoRWaRd Konzorcium

A FoRWaRd Consortium mozgósít minden kompetenciát a betervezett tevékenység gyakorlásához és a proekt céljainak eléréséhez; az érétknövelési lánc minden tagjával kapcsolatban áll, ami szükséges a tanulúfelület és tananygaok implementaációjához és értékeléséhez.



TEMPO Greenport Venlo EurocreaMerchant Magyar Élelmiszerbank Egyesület
Maistobankas European Retail Academy FPFB Avaca Technologies



A projekt céljai:
  • Közös stratégiák meghatározása a hulladékcsökkentéshez és a nem értékesített élelmiszerkészletek hasznosításához szükséges szakmai készségekben mutatkozó hiányosságok áthidalására a munkaerőpiacon
  • Az élelmiszer-beszállítók képzése egyrészről 1.) az élelmiszer-felesleg mennyiségének mérsékléséről, másrészről 2.) az eladatlan élelmiszerek hasznosításáról. Vagyis: élelmiszer-hulladék/felesleg kezelő szakemberek képzése
  • Az infokommunikációs technológia segítségével olyan virtuális tér létrehozása, ahol elérhetők lesznek a látványelemeket és szimulációs gyakorlatokat is tartalmazó képzési anyagok
  • A fel nem használt élelmiszerekkel kapcsolatos kereslet és kínálat természetes „találkozásának” gyakorlati és egyszerű megoldással való támogatása egy online platform segítségével
  • Az élelmiszerosztással foglalkozó jótékonysági szervezetek képzése
  • A Felelős Vállalati Működés népszerűsítése az európai élelmiszerláncban.



ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!