Hírek

10 milliárd forintnyi élelmiszert mentettünk tavaly

2023.02.15

Összesen 239 ezer nélkülöző ember részesült azokból a lejáratközeli, illetve csomagolási hibás termékekből, amiket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület áruházakból és gyártóktól gyűjtött össze 2022-ben.  2022-ben másfélszeresére növeltük az élelmiszermentő kapacitásainkat, hogy lépést tudjunk tartani a növekvő rászorulói igényekkel. Önkénteseink segítségére támaszkodva 2023-ban még több adományt szeretnénk célba juttatni.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesületet néhány jóbarát hozta létre 2005 augusztusában azzal a céllal, hogy összegyűjtsék a kereskedelemben feleslegessé vált élelmiszereket, és nehézsorsú emberekhez juttassák azokat. Az Egyesületünk elsősorban lejáratközeli, csomagolási hibás, valamint promóciókból és ünnepi kínálatokból visszamaradt termékeket kutat fel, hogy azok a hulladékégető helyett inkább rászorulók asztalára kerüljenek. Az élelmiszermentéssel ráadásul megelőzhetjük a feleslegek megsemmisítésével járó környezetterhelést is, és a termékek előállításába fektetett energia sem vész kárba.

Az Élelmiszerbank az évek során az ország egyik legnagyobb hatású jótékonysági szervezetévé nőtte ki magát. Tizennyolc év alatt majdnem 100 millió kilogramm élelmiszert mentettünk meg és juttattunk nehézsorsú emberekhez – mindezt a kezdetektől fogva nonprofit alapon, adományokból működtetve, túlnyomórészt önkéntesek munkájára és karitatív szervezetek közreműködésére támaszkodva.

 

Csúcson az élelmiszermentés és a rászorulói igények is

Az országos élelmiszermentő hálózatunk a tavalyi évben rekorderedményt ért el: 9.861.274.193 forint értékű árut juttattunk rászoruló embereknek, családoknak. Naponta átlagosan 24 ezer kiló mentett élelmiszert osztottunk ki az ország többszáz pontján, ami éves összesítésben 8,7 millió kilogrammot tett ki.

A mentett áruk háromnegyede 2022-ben is pékáru, illetve zöldség-gyümölcs volt, a fennmaradó tételek közt elsősorban tartós élelmiszert, tejtermékeket, italokat és húsárut találunk. Ezek egytől-egyig alapvető fontosságú élelmiszerek, a többségüket a nélkülöző emberek csak ritkán vagy egyáltalán nem engedhetik meg maguknak – különösen egy rekordinflációtól sújtott évben, amikor az élelmiszerek átlagosan ötven százalékkal drágultak. A rászorulói igények meredek emelkedését az Élelmiszerbank is érzékelte az adományosztásokon.

„Az év során egyre több új arc, korábban nem ismert látogató jelent meg az élelmiszerosztásokon. Olyan emberek is az Élelmiszerbank támogatását kérték, akik korábban sosem szorultak segítségre, például tisztes munkával és rendszeres bevétellel rendelkező családfők, a gyermekeiket egyedül nevelő szülők, az idős szüleiket gondozó fiatal felnőttek vagy egyedül maradt nyugdíjasok. A mindennapokban helyt álló, becsületes emberek ők, akiknek nem volt könnyű beállniuk az adományokért folyamodók sorába. De van az a helyzet, amikor félre kell tenni a büszkeséget és a szemérmességet. Mi pedig mindent elkövetünk, hogy az ő kéréseikre is választ tudjunk adni.” – mondta Cseh Balázs, az Egyesületünk elnöke.

 

Élelmiszermentés másfélszeres erőbedobással

2022-ben újabb kétszázhuszonöt áruházat csatoltunk be a hálózatunkba, vagyis másfélszeresére emeltük azoknak a boltoknak a számát, ahonnan minden nap összegyűjtjük a feleslegeket. Így az inflációnál is gyorsabb mértékben tudtuk bővíteni az élelmiszermentő kapacitásunkat, jelenleg 631 áruháznál tartunk.

Már a korábbi években szoros partnerséget alakítottunk ki a Tescoval, az Aldival, a Metroval, az Auchannal, a KFC-vel és a Foodpandával, 2022-ben a Lidl és a PENNY is jelentős átadóvá vált. A kereskedelmi láncok egységein kívül az év során további 94 cégtől mentettünk árut, élelmiszeripari gyártóktól, kereskedőktől, mezőgazdasági termelőktől és vendéglátóhelyekről is.

 

Adományosztás átláthatóan és hatékonyan

Az így összegyűjtött élelmiszereket az Élelmiszerbank már az ország legtávolabbi pontjaira is el tudja juttatni. Egy 600 karitatív szervezetből álló országos hálózatot építettünk fel, akiken keresztül az adományok valóban azokhoz kerülnek, akiknek a leginkább szükségük van rá – például gyermekotthonokba, családsegítő szolgálatokhoz, fogyatékkal élőket segítő szervezetekhez, hajléktalanellátó központokba, az idősgondozásban élőkhöz, nagycsaládos egyesületekhez és az ország elmaradott térségeiben lévő településekre.

Az Élelmiszerbank az élelmiszerfelesleget minden esetben ingyen veszi át a felajánló cégektől és díjmentesen adjuk át azt a rászorulóknak. Költsége „csak” a logisztikai munkának, raktározásnak, szállításnak van, ami a mentett termékek értékéhez viszonyítva elenyésző. Egy tízezer forintos pénzadomány felhasználásával például 300.000 forint értékű adományt lehet a rászorulókhoz juttatni, ezért aztán az élelmiszermentés a rászorulók segítésének az egyik leghatékonyabb módja.

Az Élelmiszerbank 2022-ben összesen 239 ezer nehézsorsú embernek tudott segítséget nyújtani a megmentett élelmiszerek által, többségüknek havonta vagy még gyakrabban. A fokozatos kapacitásbővítés eredménye jól látszik az év végi eredményeken is: csak az év utolsó két hónapjában 524 119 darab élelmiszercsomagot tudtunk célba juttatni.

 

Bárki beszállhat

Az Élelmiszerbank lendülete idén sem csökken. Múlt szombaton például 55 ezer darab zöldségkonzervet és 74 ezer adag instant tésztát készítettünk elő adományozásra 47 önkéntes közreműködésével a tizenhetedik kerületi raktárunkban, ezek a mostani hideg napok közepette komoly segítséget jelentenek majd a nélkülözőknek. Az egyesület márciustól hasonló önkéntes napokat szervez minden hónap harmadik szombatjára, amikre már most várják a céljaikkal szimpatizáló emberek jelentkezését.

Persze pénzadományokkal is lehet segíteni az élelmiszermentést, és az Élelmiszerbank pazarlásmentes catering szolgáltatása, a JótéKonyha is várja az érdeklődőket. A Jótékonyha csapata professzionális szakácsokból és önkéntes konyhai segítőkből áll, akik pazarlásmentes szemlélettel készített ételeket biztosítanak céges rendezvényekre, konferenciákra, és csapatépítő jótékonysági főzéseket is koordinálnak vállalati csoportok részére – a rendelések díja szintén az Élelmiszerbank céljait szolgálja. Bővebben a jótékonyháról >>>



ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!