Média megjelenések

Sajtószemle: Ezért gondold át kétszer, hogy kidobod-e a maradékot

2014.05.12

A világon mintegy egymilliárd ember alultáplált. Mindegyikük jóllakhatna az Európában és az USA-ban kidobott élelmiszer negyedéből.

A gazdag országokban - így Magyarországon is - fejenként és összesen is sokkal több élelmiszer-hulladék keletkezik, mint a fejlődő országokban. A gazdag országokban az élelmiszer-hulladék 40%-a a háztartásokban keletkezik, azaz mi dobjuk ki.

Az összes megtermelt élelmiszer harmadát takaríthatnánk meg az élelmiszer-hulladék csökkentésével. Ezzel 3 milliárd embert lehetne jóllakatni, és még mindig maradna annyi felesleg, hogy a táplálkozási igények 130%-át biztosítsuk mindenkinek. Az európai és észak-amerikai országoknak majdnem kétszer annyi ennivalója van, mint amire a lakosságuknak szüksége van – tudtuk meg a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közleményéből.

AVAS? FONNYADT? BESZÁRADT? NE DOBD KI!

És hogy miért keletkezik élelmiszer-hulladék a háztartásokban?

  • túl sokat vásároltunk, és megromlik, mielőtt megennénk,
  • túl sokat főztünk és nem fogy el,
  • elfelejtkezünk róla, hogy van (hűtő vagy polc mélyén nem látszik), és lejár,
  • meggondoljuk magunkat, és mégsem akarjuk már megenni (pl. közben elkezdtünk fogyókúrázni).

Becslések szerint Magyarországon összesen 1,8 millió tonna élelmiszert dobunk ki, ami fejenként évente 40 kg élelmiszert jelent. Ez, bár alacsonyabb, mint az EU-s átlag, még mindig rettentő nagy szám.

A világon mintegy egymilliárd ember alultáplált. Mindegyikük jóllakhatna az Európában és az USA-ban kidobott élelmiszer negyedéből. Az élelmiszer kidobásának komoly környezeti hatásai is vannak. Összes kiadásunknak az élelmiszerek kb. 20%-át teszik ki.Ez nem kevés pénz. És a kidobott ennivaló kidobott pénz is.

Forrás: evamagazin.hu

A cikk itt olvasható.



ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!