Hírek

Élelmiszeres cégeket keresünk: Segítsen, hogy a Saving Food 2.0 hasznos applikáció lehessen

2016.03.22

MEGHÍVÓ

SavingFood WORKSHOPOK

Budapest, április 7. 15.00-17.00 és

április 25. 15.00-17.00

Helyszín: egyeztetés alatt

                               

This project has been funded with support from the European Commission under grant agreement nr.  688221. This publication only reflects the viewpoint of the authors. The European Commission can not be held responsible for any use which might be made of the information therein contained.

Miről szól a SavingFood2.0?

Az elmúlt években az élelmiszerfelesleg ügye fontos társadalmi és politikai kérdés lett Európában, köszönhetően társadalmi, gazdasági és környezeti hatásának. Miközben az elsődleges cél az élelmiszerfelesleg keletkezésének megelőzése az élelmiszerlánc számos pontján, a felesleges élelmiszer újrafelhasználása illetve az újrakiosztása a legjobb megoldás arra az esetre, ha valahogy mégis megmarad az élelmiszer. Gyakorlati szinten, Európa szerte élelmiszerbankok vagy karitatív szervezetek gyűjtik be lokálisan, országosan vagy regionális szinten az élelmiszer többletet, és osztják szét rászorulók között. Amellett, hogy ezeknek a kezdeményezéseknek van pozitív hozadéka, még mindig olyan akadályokat kell leküzdeniük, amelyek csökkentik tevékenységük hatékonyságát. Ilyen gátló tényező lehet például az elégtelen információ-áramlás a felajánló és a lehetséges fogadó szervezetek között, a szállítás és raktározás megszervezésének nehézségei, vagy hiányos tudás például az időjárási vagy közlekedési viszonyokról, amelyek befolyásolhatják az élelmiszermentést.

 

A SavingFood2.0 az EU által finanszírozott CAPS projekt, amely Közös Figyelemfelkeltő Felületek létrehozásával kíván harcolni az élelmiszerpazarlás és az éhezés ellen. Hatékonyabbá teszi az élelmiszerek újraosztását azáltal, hogy a nyilvánosság figyelmét is felhívja a problémára. Célja, hogy egy online közösségi hálózatot hozzon létre, amelybe az összes érintett beletartozik (felajánlók, újraosztó szervezetek, karitatív szervezetek, önkéntesek) és amely segíti a téma közösségi ismeretét, a tudásmegosztást, részvételre és együttműködésre motivál annak érdekében, hogy a jelenlegi akadályokat kezelje. Ezenfelül, mivel a CAPS projektről van szó, a SavingFood2.0 könnyen replikálható megoldást hoz létre olyan modulokkal, amelyek nyílt forráskódúak és más, létező újraosztó szervezetek Európa-szerte is használhatják majd munkájuk megkönnyítésére.

A felület és a modulok kifejlesztéséhez a következő teszteket fogjuk megvalósítani négy országban:

-kettő az általános élelmiszermentésről (kisebb és nagy felajánlások) Magyarországon és Görögországban,

-kettő böngészés (a földeken hátrahagyott termény begyűjtése) az Egyesült Királyságban és Belgiumban,

-egy a termelői piacokon Görögországban.

A projekt a Magyar Élelmiszerbank Egyesület (Hu), a Feedback (UK), a Boroume (Gr) és az iMinds (Be), IT Innovation (UK) kutatóközpontok, a Future Internet Living Lab FILAB (Hu), és a kutató és innovációs magánlaboratórium a ViLabs (Gr). A projekt 2016 januárjában indul és 2017. december végéig tart.

SavingFood2.0 workshopok

Áprilisban két workshopot szervezünk annak érdekében, hogy a téma különböző szereplőit összehozzuk, és együtt beszéljük meg, milyen innovatív megoldásai lehetnek az élelmiszerpazarlás csökkentésének online támogató felületek segítségével, mint amilyen a SavingFood is.

A SavingFood felület a felajánlók, fogadó szervezetek, önkéntesek, külső közreműködők és élelmiszert tovább osztó szervezetek számára készül, segít a kisebb és nagyobb élelmiszer felajánlások megmentésében. A felületet Önnel mint a témában érintettel, szoros együttműködésben fejlesztjük ki, ezért is szeretnénk megismerni az Ön véleményét.

A SavingFood2.0 meghívja Önt az alábbi két workshopban való részvételre, véleményének megosztására és visszajelzések adására. A workshopokról részleteket alább olvashat:

1. Workshop, április 7. 15.00-17.00

Az első workshopon bemutatjuk a projekt céljait és a platform-tervet arról, hogyan használható a felület a felajánlók és a fogadó szervezetek egymásra találására (kisebb és nagyobb felajánlások esetén is).

A résztvevőkkel közösen értékeljük a platform kivitelezését szervezeti nézőpontból, valamint a már létező többi (online) kezdeményezéshez képest a SavingFood felület hozzáadott értékét. Az Ön visszajelzéseit nagyra értékeljük, és a továbbiakban komoly segítséget jelentenek nekünk és a közösségnek az élelmiszerpazarlás hatékony csökkentését célzó felület kidolgozásában.

Napirend:

A SavingFood projekt bemutatása

A SavingFood platform tervének bemutatása

A SavingFood platform tervének megtárgyalása és értékelése

Lezárás és tanulságok

2. Workshop, április 25. 15.00-17.00

A 2. workshop alkalmával a SavingFood felület vázát mutatjuk be (ebbe az 1. workshop inputjait is beépítjük). A váz megmutatja a felhasználói felület alapjait, és segít elképzelni, hogyan fog kinézni a SavingFood felület. A felajánló és fogadó szervezetek, valamint önkéntesek részvételével kivitelezett interaktív és kreatív gyakorlatok segítségével nézzük meg, hogy ezek az első tervek mennyire felelnek meg az Ön igényeinek. A visszajelzései segítenek nekünk a felületen felajánlott élelmiszerek megmentési folyamatainak tökéletesítésében. Olyan szervezési folyamatokat, mint a szállítás, értesítési rendszer, visszajelzési modul stb., is megbeszélünk ezen az alkalmon.

Napirend:

A SavingFood projekt bemutatása – jelenlegi státusz és fejlemények

A váz bemutatása

A váz megbeszélése és értékelése

Lezárás és tanulságok

Regisztráció a workshopokra

Kérjük, a schwikker.zsofia@elelmiszerbank.hu címen jelezze részvételi szándékát.

A helyszínről később értesítjük.

Köszönjük!



ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!