Hírek

Társadalmi innovációval az élelmiszerpazarlás ellen

2014.03.18

Az Európai Unió élelmiszerpazarlás csökkentésével kapcsolatos kutatás-fejlesztési projektje, a FUSIONS bejelentette hét társadalmi innovációval kapcsolatos megvalósíthatósági tanulmányának és mintaprojektjének elindítását, melyek célja gyakorlati megoldások előkészítése és tesztelése.

A FUSIONS (Food Use for Social Innovation by Optimising Waste Prevention Strategies) projekt célja egy erőforrásaival hatékonyabban gazdálkodó Európa építése az élelmiszerpazarlás jelentős csökkentése révén. A projekt 4 évig tart, az Európai Bizottság 7. keretprogramjának finanszírozásában, a nemzetközi konzorcium vezetője a Wageningen Egyetem Élelmiszer és Biotechnológiai Kutatóintézete. A konzorcium tagjaként részt vesz a munkában a Magyar Élelmiszerbank Egyesület is.

A FUSIONS mintaprojektek célja az élelmiszerpazarlás témájához kapcsolódó különböző társadalmi innovációs ötletek kipróbálása a gyakorlatban, az élelmiszerfeleslegek Internet közvetítésével rászorulókhoz történő eljuttatásától kezdve a közösségi alapú élelmiszergazdálkodásról szóló rendezvények szervezéséig.

A társadalmi innováció hatalmas lehetőségeket rejt a már létező kutatások, technológiai innovációk és kommunikációs tevékenységek kiegészítéseként. A FUSIONS feladata az Európai Bizottság megbízásából az, hogy feltérképezze, hogyan hasznosítható az élelmiszerpazarlás problémájának kezelésében a társadalmi innováció. A mintaprojektek és megvalósíthatósági tanulmányok célja, hogy ehhez valós és könnyen kiterjeszthető eredmények és megoldások szülessenek.

A konzorcium vezetése harminckilenc javaslat közül választotta ki azt a hét projektet, melyeket a FUSIONS résztvevői valósítanak most meg Európa különböző országaiban. A kiválasztott mintaprojektek:

Rendelj – Főzz – Fizess (Order-Cook-Pay)
Partner: Svéd Élelmiszer és Biotechnológia Intézet (Svédország)
A projekt a szektor hagyományos munkamódszereinek megváltoztatásával küzd a menzák élelmiszerpazarlása ellen. Egy internetes eszköz kifejlesztésével és használatával segít abban, hogy az iskolai és munkahelyi menzák a kiosztandó mennyiségekkel kapcsolatosan pontos információkat kaphassanak.

Együtt az Élelmiszerpazarlás Ellen (United Against Food Waste)
Partner: Stop Wasting Food, Communiqué (Dánia)
A projekben egy olyan decentralizált rendszert alakítanak ki és tesztelnek, amely Interneten vagy SMS-en keresztül köti össze azokat, akik élelmiszer többlettel rendelkeznek, azokkal, akiknek élelmiszerre lenne szükségük.

The Gleaning Network EU
Partner: Feeding the 5000 (Egyesült Királyság)
A Gleaning Network célja a mezőgazdasági termelés során keletkező zöldség és gyümölcs feleslegek összegyűjtése és eljuttatása jótékonysági szervezeteken keresztül rászorulóknak. A projekt a termelők, önkéntes közösségek és jótékonysági szervezetek közötti együttműködés példájaként szolgálhat.

Vendéglátásban keletkező feleslegek szétosztása (Food Service and Hospitality Surplus Redistribution)
Partner: Magyar Élelmiszerbank Egyesület (Magyarország), BIO by Deloitte (Franciaország)
Ez a mintaprojekt új kapcsolatok és folyamatok kialakítását valósítja meg a vendéglátó szektor és az Élelmiszerbank között Magyarországon, valamint az együttműködés egy olyan példáját modellezi, melyet később más európai országok is átvehetnek.

Disco BôCô
Partners: Feeding the 5000 (Egyesült Királyság), BIO by Deloitte (Franciaország)
A Disco BôCô célja együttműködésre épülő események szervezése, melyek során a résztvevők közösen főznek kidobásra szánt gyümölcsök és zöldségek hasznosításával. A projekt a helyi közösségeket mozgósítja, a közösségeken pedig keresztül hat az egyénekre, így háztartásokon belüli élelmiszerpazarlás csökkentésének irányában is.

Advancing Social Supermarkets
Partner: Természeti Erőforrások és Alkalmazott Élettudományok Egyeteme (Ausztria), BIO by Deloitte (Franciaország)Ez a mintaprojekt és megvalósíthatósági tanulmány a „szociális szupermarketeket” támogatja, a Franciaországban és Ausztriában már megnyitott hasonló boltok tapasztalatai alapján.

Cr-EAT-ive Schools
Partner: Anatoliki (Thessaloniki Fejlesztési Ügynökség), Görögország
A projekt célja az élelmiszerpazarlás megelőzési módszerek fejlesztése az óvodáskorú gyermekekkel rendelkező családok körében. A projektben innovatív oktatási eszközöket és egyéb tevékenységeket végeznek, amely a szülőket, gyermekeket, óvónőket és élelmezésvezetőket is érinti.


ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!