Hírek

Sajtóközlemény: Egyetlen falat sem veszhet kárba Cegléden!

2016.12.08

Egyetlen falat sem veszhet kárba Cegléden!

A ceglédi Tesco is csatlakozott az áruházlánc élelmiszer-pazarlás elleni programjához

Budaörs, 2016. december 8.

A világ élelmiszerkészletének harmada kerül szemétbe, és csak az Európai Unió tagállamai összesen közel 100 millió tonna élelmiszert dobnak ki évente. A Tesco az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása érdekében elkötelezte magát, hogy jótékony célra ajánlja fel az áruházaiban napi rendszerességgel visszagyűjtött élelmiszer-felesleget. A kezdeményezéshez decembertől a ceglédi Tesco is csatlakozott, a felajánlott élelmiszereket az Élelmiszerbank helyi partnerszervezete fogja eljuttatni rászorulók részére.

„A Tescónál elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a vállalatok szükségtelenül pazarolják az élelmiszert, miközben a saját közösségünkben is oly sok ember nem jut elegendő ételhez. Osztozunk annak felelősségében, hogy a pazarlást megállítsuk. Én személy szerint is utálok élelmiszert kidobni, éppen ezért büszke vagyok arra, hogy lehetőségünk van tenni ez ellen. Örülünk, hogy az áruházunkban keletkező élelmiszer-felesleg adományozásával nemcsak számos rászorulónak segíthetünk, de az élelmiszerhulladékot is csökkenthetjük” – hangsúlyozta Pap Szimóna Katalin, a ceglédi Tesco vezetője.

A Tesco feladatának tekinti, hogy fellépjen a működése során keletkező élelmiszer-pazarlás ellen, és osztozik annak felelősségében is, hogy termőföldtől az asztalig, vagyis az élelmiszerellátási-lánc egészében és a háztartásokban jelentkező pazarlás mértékét is mérsékelje. Globális célja, hogy a Tesco áruházakban egyetlen falat fogyasztásra alkalmas élelmiszer se vesszen kárba.

Az áruházlánc 2013 óta működik együtt a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel, amelynek keretein belül munkatársai napi rendszerességgel összegyűjtik a már nem eladható, de emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszereket, elsősorban a belső pékségben sütött pékárut, zöldséget és gyümölcsöt. Az összekészített élelmiszereket minden esetben, így Cegléden is az Élelmiszerbank partnereként működő, szociális munkát végző, karitatív szervezet elszállítja, és még aznap átadja rászorulóknak.

A ceglédi Tesco csatlakozásával együtt 93-ra nőtt azon hazai áruházak száma, amelyek részt vesznek az élelmiszer-mentő programban. Az áruházlánc célja, hogy 2020-ra minden közép-európai áruháza jótékony célra tudja felajánlani az élelmiszer-felesleget. 2016 nyaráig a közép-európai Tescók több mint 5000 tonna élelmiszert adtak át, ami közel 13 millió adag ételnek felel. Magyarországon 2016. október végéig 2703 tonna felesleget gyűjtöttek össze és adományoztak rászorulóknak az Élelmiszerbankkal való együttműködés keretében.

TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt.

Hisszük, hogy egy kis figyelmesség csodákra képes!

A Tesco 207 magyarországi áruházában hetente átlagosan 3 millió vásárlót szolgál ki friss élelmiszerrel. Az értékteremtés számos formában megjelenik a vállalat működésében, hiszen Magyarországon több mint 20 000 munkatársat foglalkoztat, és ezernél is több helyi beszállító számára nyújt üzleti lehetőséget.

Társadalmi szerepvállalásában a helyi közösségek fejlesztésére, támogatására helyezi a hangsúlyt. Kiemelt figyelmet fordít három fő területre: az egészséges életmód népszerűsítésére, az élelmiszerpazarlás csökkentésére, valamint a fiatalok fejlődési, tanulási lehetőségeinek bővítésére. Évről évre növeli azon áruházainak számát, melyek a keletkező élelmiszerfelesleget rászorulóknak juttatják el az Élelmiszerbank partnerszervezetein keresztül, akik szociális munkát végző, karitatív szervezetek; jelenleg a programba több mint 80 Tesco hipermarket kapcsolódott be. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület platina fokozatú támogatójaként 2014 szeptemberétől 2016 októberéig a Tesco összesen több mint 1,2 milliárd forint értékben, több mint 2700 tonnányi termékkel, elsősorban pékáruval és zöldség-gyümölccsel támogatta a rászorulókat. Több éve stratégiai partnere a Magyar Vöröskeresztnek és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek – hátrányos helyzetű családokat felkaroló, fiatalokat fejlesztő kezdeményezéseket, adománygyűjtő, vagy véradó programokat támogat, de katasztrófahelyzetekben is megbízható partnere a civil társadalomnak. Rendszeresen áll olyan kezdeményezések mellé, melyek az egészséges és tudatos táplálkozást népszerűsítik. 2016-ban hagyományteremtő céllal indította el „Ön választ, mi segítünk” országos pályázatát, amelynek keretében a Tesco vásárlói szavazták meg, hogy közösségükben mely program nyerje el a vállalat támogatását.

 

További információ:

www.tescomagyarorszag.hu

 

Hevesi Nóra                                                                                                     Varga Eszter

Kommunikációs igazgató                                                                           Média kapcsolatok menedzser

Tesco-Global Áruházak Zrt.                                                                       Tesco-Global Áruházak Zrt.

Tel.: +36 30 823 7903                                                                                   Tel.: +36 20 821 2138

nhevesi@hu.tesco-europe.com                                                               evarga66@hu.tesco-europe.com

 



ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!