Sajtóközlemény: A Syngentával közös Élelmiszerlavina projektünk első díjat nyert

2015.10.07

Első díjat kapott a Legsikeresebb Partneri Együttműködések kategóriában a Magyar Adományozói Fórum Társadalmi Befektetések Díjátadóján a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programja. A szakmai zsűri döntése alapján a jótékonysági kezdeményezés - amely története során már több mint százezer nehéz sorsú emberen segített - harmadik helyezett lett az Év Társadalmi Befektetési Programja kategóriában.

2015. április 22.

• Nagyon örülünk a díjaknak, s immár egy független szakma grémium is megerősített minket abban, hogy érdemes volt hat évvel ezelőtt elindítani a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel karöltve a társadalmi célú programot – mondta Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója. – Magyarország egyik vezető agrárvállalataként fontosnak tartjuk a társadalmi felelősségvállalást, de nem pénzbeni juttatással szerettünk volna segítséget nyújtani. Az Élelmiszerlavina lényege, hogy a cégünk által felajánlott zöldség vetőmagokból a résztvevők helyben burgonyát, zöldborsót, csemegekukoricát, karfiolt, vöröshagymát, fejeskáposztát, paprikát termesztenek, majd a terményeket odaadják a környéken élő időseknek, rászorulóknak, fogyatékkal élőknek, szociális intézményeknek. Így adunk hal helyett hálót.

A program fontos hozadéka a kézzelfogható segítségen túl az, hogy a benne tevékenykedők megtanulják, hogy a saját kertjüket hogyan hasznosítsák, s ezáltal visszataláljanak a munka világába, tette hozzá Czigány Tibor.

• Ez az elismerés azoké a tenni akaró helyi közösségeké is, akik új utakat keresnek lakóik számára, s egyre próbálják hasznosítani a parlagon heverő földterületeket – hangsúlyozta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke. - Az elmúlt években nemcsak a támogatás mértéke, hanem az érdeklődés is egyre nagyobb lett. Míg 2013-ban 27 pályázó kapott támogatást, addig 2014-ben 37 önkormányzatot és civil szervezetet támogattunk, 2015-ben pedig már 53 településen indult el a munka. Az Élelmiszerlavinában zajló munka igazi közösségépítés, hiszen a támogatott önkormányzatok és civil szervezetek mellett több helyen részt vesznek a munkában helyi polgárőrök, családsegítő szolgálatok, általános iskolások. Mivel a kiskerti művelés hanyatlása több évtizedre vezethető vissza, azért a közösségi termelési program hatása több év múlva lesz mérhető, de egyre többször találkozunk pozitív példával, hiszen többen saját kertjükben ismét termelni kezdtek.

Az Élelmiszerlavina program tavaly több mint 13 ezer nehéz sorsú emberen segített. A résztvevő 37 önkormányzat és civil szervezet földjein összesen csaknem 170 tonna egészséges élelmiszernövényt termesztettek, több mint ezer ember aktív bevonásával.  2015-ben pedig már ötvenhárom településen, összesen 110 hektárnyi földterületet vetettek be élelmiszernövényekkel az Élelmiszerlavina programban. Az kezdeményezés története során eddig már így több mint 100 ezer hátrányos helyzetű ember kapott segítséget.

Kapcsolat:

Szellő Gábor

KRQ Communications

szello.gabor@krq.hu

30.749.8810

A Syngentáról

A Syngenta a világ egyik vezető vállalata, 90 országban van jelen és mintegy 27.000 munkatársa van.  A Syngenta Magyarországon évek óta piacvezető a növényvédő szerek területén. Cégünk Magyarországon vezető szerepet játszik szántóföldi vetőmagok nemesítésében, előállításában és forgalmazásában, valamint zöldség vetőmagok nemesítésében és forgalmazásában.

Elkötelezett célunk, hogy életre keltsük a növényekben rejlő lehetőségeket. Világszínvonalú tudományos eredményeink, globális hálózatunk, és partnereink iránti elkötelezettségünk képessé tesz minket arra, hogy növeljük a növények termőképességét, elősegítve ezzel az emberek egészségének és életszínvonalának javulását, miközben tudatosan óvjuk környezetünket. További információért keresse fel a www.syngenta.hu honlapot.

Jövőre vonatkozó megállapításokkal, nyilatkozatokkal kapcsolatos figyelmeztetés. Ez a dokumentum jövőre vonatkozó nyilatkozatokat, előrejelzéseket is tartalmazhat. Ezen nyilatkozatok esetében fennáll az a kockázat, hogy a valódi eredmények eltérnek a jövőbe tekintő kijelentésektől. Kérjük, tekintse meg az ezzel kapcsolatos nyilvános Syngenta iratokat, melyet az egyesült államokbeli adatvédelmi bizottsághoz (Securities and Exchange Commission) benyújtottunk. Ezekben információt kaphat a kockázatokról és egyéb bizonytalan tényezőkről. A Syngenta nem rendelkezik kötelezettséggel az előretekintő kijelentéseinek aktualizálására, az érvényes eredmények, vagy új feltételezések elfogadására vonatkozólag. Ez a dokumentum nem képezi ajánlat, eladási, vagy kiadási felszólítás, vagy részvényjegyzési ajánlat részét. A dokumentum szerződéskötés alapját sem képezheti.

Az idén 10 éves Élelmiszerbank 2005 óta folyamatosan növeli az évente megmentett élelmiszerfeleslegek mennyiségét. Az Egyesület gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a felajánlott élelmiszerfelesleget, melyek között vannak közeli lejáratú termékek, csomagolási hibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is. Az Élelmiszerbank 2014-ben 1600 tonna élelmiszert juttatott el ingyenesen közel 300 000 nélkülözőhöz, 220 partnerszervezetén keresztül. 2005-ös megalakulása óta 34 600 tonna élelmiszert osztott ki közel 14,6 milliárd forint értékben.