KAPCSOLAT  |    |  
Adószám:
18120141-2-42
Számlaszám:
10700024-66676548-51100005

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület
külföldről támogatott szervezetnek minősül.
Magyar Élelmiszerbank Egyesület
Támogassa munkánkat!
Főoldal / Hírek / Híreink / Nemzetközi projektjeink a 2016-os évben

Híreink

Nemzetközi projektjeink a 2016-os évben

2016.01.29

Ahogy az eddigi években, 2015-ben is számos nemzetközi projektben vettünk részt és folytatjuk a munkát 2016-ban is, bővítve azt a tudást és technológiát, amit az élelmiszermentés szolgálatába állítunk.

FUSIONS

A FUSIONS projekt célja az erőforrások hatékonyabb felhasználása és a termőföldtől a tányérig tartó élelmiszerláncban, ezenbelül különösen a hulladékok keletkezésének nagymértékű csökkentése. A munkában résztvevő egyetemek, tudásközpontok, fogyasztói szervezetek és vállalatok a témával kapcsolatos kutatási módszertan elkészítésén, monitoring eszközök fejlesztésén, szociális innovációs pilot projektek beindításán, illetve nemzeti- és EU szintű szabályozási javaslatokon dolgoznak. A projekt koordinátora a hollandiai Wageningen Egyetem Élelmiszer- és Biogazdálkodás alapú Kutatóközpontja, magyarországi szervezője a Magyar Élelmiszerbank Egyesület.

A Magyar Élelmiszerbank fő feladata a projektben egy olyan módszertan kialakítása, amely az uniós gyakorlati tapasztalatok és élelmiszerbiztonsági jogszabályok figyelembevételével a vendéglátásban fellelhető még fogyasztható feleslegek rászorulóknak történő eljuttatását célozza.

További információ a projektről angol nyelven: www.eu-fusions.org

Refresh

2015 szeptemberében indult el a Horizont 2020 program által finanszírozott “Erőforrás-hatékony élelmet a teljes ellátási láncon” (REFRESH) projekt.

12 európai országból és Kínából összesen 26 partner dolgozik majd a célkitűzések megvalósításán: az Európában hulladékká váló élelmiszermennyiség csökkentésén, a hulladékgazdálkodás költségeinek csökkentésén valamint a szükségszerű élelmiszerhulladék és csomagolás lehető legjobb felhasználásán.

A projekt keretein belül a Magyar Élelmiszerbank fókuszcsoportos kutatást fog folytatni a lakossági élelmiszerpazarlás kérdésében, hogy tisztábban lássuk a hazai élelmiszerpazarlás ezen vonatkozását.
További információ a projektről angol nyelven: http://eu-refresh.org/

Save Food 2.0

A SavingFood 2.0 projekt az élelmiszerpazarlás témakörét egy új nézőpontból közelíti meg, amely ezt a környezetvédelmi kérdést innovatív megoldássá alakítva küzd az éhezés ellen.

A projekt az IKT hálózatok együttműködésében rejlő lehetőségekre épít, egy olyan online közösség formálásával, melyben az egyént, az élelmiszerfelesleg kialakulásában, feldolgozásában érintett feleket és döntéshozókat kapcsolja össze.

Ez a közösség a tudásgenerálás és megosztás segítségével tud közvetlenül tenni az élelmiszerpazarlás ellen. A résztvevők a közösségi háló és az ahhoz kapcsolódó eszközök segítségével juttatják el a keletkező többlet élelmiszert a rászorulókhoz, ezzel biztosítva a kidobott élelmiszer mennyiségének csökkentését. A SavingFood 2.0 egy közösségi mozgalmat szeretne építeni azáltal, hogy a közösségi hálók együttműködést elősegítő eszközként használják, csökkentve a kommunikációs akadályokat, elősegítve a felek közti együttműködést.

Mi az Élelmiszerbanknál azt reméljük, hogy a modern eszközök segítségével megoldást találhatunk arra, hogy a lakossági élelmiszerfeleslegek is megmenthetőek legyenek, összekötve az egyéneket és a karitatív szervezeteket.

 
További híreink »
HÍRLEVÉL - FELIRATKOZOM
HÍRLEVÉL - FELIRATKOZOM
ÖN IS SEGÍTHET!
TÁMOGASSON PÉNZADOMÁNNYAL
TÁMOGASSON ÉLELMISZERADOMÁNNYAL
TÁMOGASSON ÖNKÉNTES MUNKÁVAL
Csapatunk
Cseh Balázs
alapító, elnökségi tag, elnök
Az Élelmiszerbankot azért hoztuk létre, mert korábban ilyesmi nem létezett Magyarországon, de nagy szükség volt rá, hogy létrejöjjön.