Hírek

Nemzetközi projektjeink a 2016-os évben

2016.01.29

Ahogy az eddigi években, 2015-ben is számos nemzetközi projektben vettünk részt és folytatjuk a munkát 2016-ban is, bővítve azt a tudást és technológiát, amit az élelmiszermentés szolgálatába állítunk.

FUSIONS

A FUSIONS projekt célja az erőforrások hatékonyabb felhasználása és a termőföldtől a tányérig tartó élelmiszerláncban, ezenbelül különösen a hulladékok keletkezésének nagymértékű csökkentése. A munkában résztvevő egyetemek, tudásközpontok, fogyasztói szervezetek és vállalatok a témával kapcsolatos kutatási módszertan elkészítésén, monitoring eszközök fejlesztésén, szociális innovációs pilot projektek beindításán, illetve nemzeti- és EU szintű szabályozási javaslatokon dolgoznak. A projekt koordinátora a hollandiai Wageningen Egyetem Élelmiszer- és Biogazdálkodás alapú Kutatóközpontja, magyarországi szervezője a Magyar Élelmiszerbank Egyesület.

A Magyar Élelmiszerbank fő feladata a projektben egy olyan módszertan kialakítása, amely az uniós gyakorlati tapasztalatok és élelmiszerbiztonsági jogszabályok figyelembevételével a vendéglátásban fellelhető még fogyasztható feleslegek rászorulóknak történő eljuttatását célozza.

További információ a projektről angol nyelven: www.eu-fusions.org

Refresh

2015 szeptemberében indult el a Horizont 2020 program által finanszírozott “Erőforrás-hatékony élelmet a teljes ellátási láncon” (REFRESH) projekt.

12 európai országból és Kínából összesen 26 partner dolgozik majd a célkitűzések megvalósításán: az Európában hulladékká váló élelmiszermennyiség csökkentésén, a hulladékgazdálkodás költségeinek csökkentésén valamint a szükségszerű élelmiszerhulladék és csomagolás lehető legjobb felhasználásán.

A projekt keretein belül a Magyar Élelmiszerbank fókuszcsoportos kutatást fog folytatni a lakossági élelmiszerpazarlás kérdésében, hogy tisztábban lássuk a hazai élelmiszerpazarlás ezen vonatkozását.
További információ a projektről angol nyelven: http://eu-refresh.org/

Save Food 2.0

A SavingFood 2.0 projekt az élelmiszerpazarlás témakörét egy új nézőpontból közelíti meg, amely ezt a környezetvédelmi kérdést innovatív megoldássá alakítva küzd az éhezés ellen.

A projekt az IKT hálózatok együttműködésében rejlő lehetőségekre épít, egy olyan online közösség formálásával, melyben az egyént, az élelmiszerfelesleg kialakulásában, feldolgozásában érintett feleket és döntéshozókat kapcsolja össze.

Ez a közösség a tudásgenerálás és megosztás segítségével tud közvetlenül tenni az élelmiszerpazarlás ellen. A résztvevők a közösségi háló és az ahhoz kapcsolódó eszközök segítségével juttatják el a keletkező többlet élelmiszert a rászorulókhoz, ezzel biztosítva a kidobott élelmiszer mennyiségének csökkentését. A SavingFood 2.0 egy közösségi mozgalmat szeretne építeni azáltal, hogy a közösségi hálók együttműködést elősegítő eszközként használják, csökkentve a kommunikációs akadályokat, elősegítve a felek közti együttműködést.

Mi az Élelmiszerbanknál azt reméljük, hogy a modern eszközök segítségével megoldást találhatunk arra, hogy a lakossági élelmiszerfeleslegek is megmenthetőek legyenek, összekötve az egyéneket és a karitatív szervezeteket.

 



ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!