KAPCSOLAT  |    |  
Adószám:
18120141-2-42
Számlaszám:
10700024-66676548-51100005
Magyar Élelmiszerbank Egyesület
Támogassa munkánkat!
Főoldal / Hírek / Híreink / Néhány szó a francia kereskedelmi láncokat szabályozó törvénnyel kapcsolatban

Híreink

Néhány szó a francia kereskedelmi láncokat szabályozó törvénnyel kapcsolatban

2016.02.10

A francia parlamentben február 8-án megszavazták a  törvényt, mely a 400 négyzetméternél nagyobb szupermarketek számára megtiltja a fogyasztható élelmiszerek, nem az élelmiszerhulladék hasznosítási piramisnak​ megfelelő hasznosítását, valamint azok szándékosan fogyasztásra alkalmatlanná tételét.

Fontosnak tartjuk, hogy az élelmiszerpazarlás problémájával  politikai szinten is foglalkoznak a döntéshozók, valamint maximálisan egyetértünk a törvény azon pontjával, miszerint a téma része kell, hogy legyen az iskolai tananyagnak.

Ugyanakkor a törvényi szabályozás kapcsán felmerül pár kérdéses pont is. A francia törvény nem csak az adományozást teszi kötelezővé, hanem más opciókat is ad (állati takarmányozás, komposztálás, bioüzemanyag előllítás). Bár a hasznosítási piramis prioritási listája egyértelmű, mégis van rá esély, hogy elsősorban nem a rászorulóknak történő adományozás fog növekedni, hanem az egyéb alternatívák. Mi a Magyar Élelmiszerbanknál egyértelműen az emberi fogyasztásra ajánlást, a rászorulóknak való eljuttatást, tartjuk a legfontosabbnak (a képen is látható piramisnak megfelelően).

Az élelmiszerfelesleg jótékony célra való felajánlásának eddig sem volt törvényi akadálya, ezt a vállalatok önként is megtehetik bármikor. Erre a legjobb példa folyamatos együttműködésünk kereskedelmi láncokkal hazánkban. Úgy gondoljuk, a kötelezésnél és büntetésnél hatékonyabb eszköz lehet a pozitív motiváció, például a kapcsolódó adókedvezmények körének tovább bővítése. 
További híreink »
HÍRLEVÉL - FELIRATKOZOM
HÍRLEVÉL - FELIRATKOZOM
ÖN IS SEGÍTHET!
TÁMOGASSON PÉNZADOMÁNNYAL
TÁMOGASSON ÉLELMISZERADOMÁNNYAL
TÁMOGASSON ÖNKÉNTES MUNKÁVAL
Csapatunk
Cseh Balázs
alapító, elnökségi tag, elnök
Az Élelmiszerbankot azért hoztuk létre, mert korábban ilyesmi nem létezett Magyarországon, de nagy szükség volt rá, hogy létrejöjjön.