Hírek

A tavalyi évünkről

2014.02.21

Számokban

2013-ban egyesületünk 500 szervezeten keresztül mintegy 5000 tonna ingyenes élelmiszeradományt juttatott el 778 magyarországi település több mint 500.000 rászorulója számára.

Az Élelmiszersegély program keretein belül közel 3790 tonna tartós élelmiszer jutott el az ország 687 településére a szervezésünkben. Az Európai Unió által finanszírozott programban kiosztott alapélelmiszerek értéke meghaladta az 1,3 milliárd Ft értéket, amelyből 506.499 rászoruló kapott adománycsomagot.

A tavaly megmentett élelmiszerfeleslegek mennyisége több mint 1000 tonnára növekedett a 2012-es 700 tonnához képest. A november 22-23-án zajló karácsonyi gyűjtésen befolyt 140 tonnányi élelmiszeradományokkal együtt 1 milliárd Ft értékben tudtunk a rászorulókon segíteni.


Szavakban

Nekünk mondták:

„Szeretteink e nélkül nehezen jutnának gyümölcshöz, zöldséghez s egyéb vitaminforráshoz. A hónap közepétől nagyon sokan, az egész hetet végigkoplalva, ilyenkor tudnak egyáltalán meleg ételt főzni maguknak, s tele hassal nyugovóra térni.”

„A jóllakottság nyugalmat szül, ez pedig elégedettségben mérhető, valamint a konfliktusok számának csökkenésében.”

„olyan élelmiszereket kóstolhatnak, melyek megismerésére életkörülményeik nem alkalmasak! Étrendünk színesebbé, tartalmasabbá vált.

„Az ételadományozás maga pozitív mentális hatást gyakorol a rászorulókra és a segítőkre is a gondoskodás öröme által.”Értelmi sérült gondozottak mondták: „ Ennyire szeretnek minket?” „Nem is tudom, mit ettem, de nagyon finom volt. Megmutathatom az iskolában?" „Na, én ezt a joghurtot ma éjjel újra fogom álmodni.”

„Szavakkal – a rászorultak nevében – nem lehet kifejezni azt a hálát, amit az adományozottak éreznek. Nem lehet megfelelően leírni azt, hogy mennyit segítettek azoknak az embereknek, akiknek nincs mit enni. Az élelmiszer-adományokkal egy nem várt lehetőséget, egy reménysugarat kaphattak, hogy létezik még emberi jóság.

Ezért dolgozunk.


Képekben

     Áruházi expressz árumentés programunk keretében már az összes METRO áruházból elhuzzák naponta partnerszervezeteink a közeli lejáratos élelmiszereket.     Nyilvános meghallgatást szervezett az Élelmiszerbankok Európai Szövetsége (FEBA) és Nuno Melo, az Európai Néppárt elnökségi tagja április 25-én az Európai Parlamentben, Brüsszelben. A FEBA képviseletében Cseh Balázs szólalt fel.

„Terülj-terülj asztalkám” pályázatunk keretében közel 150 település gyermeknapi programját támogattuk édességgel, tejtermékkel, húskészítményekkel, konzervvel, jégkrémmel, pizza-tésztával és üdítővel, így okozva még felhőtlenebb örömet több mint 17 000 gyereknek.     2013. október 10-én hivatalosan is megnyitottuk új raktárunkat     60 tonnányi élelmiszer-adomány érkezett raktárunkba a 33. Élelmezési Világnap alkalmából útjára indított VIII. Adománykonvojon október 16-án.

Csaknem száz tonna terményt takarítottak be a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programjában résztvevő önkormányzatok és civil szervezetek földjein dolgozók az ősz során. Az egészséges élelmiszernövények összesen tízezer nehéz sorsú emberhez jutottak el.     140 tonna élelmiszer-adomány gyűlt össze másfél nap alatt.     Közel 1,7 milliós támogatás gyűlt össze egyesületünk számára a második Együnk egymásért programon.


Köszönjük támogatóinknak és önkénteseinknek, akik által ez az 5000 tonnányi élelmiszer eljuthatott a rászorulók asztalára!


ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!